Objavte to NAJ zo Slovinska: 6 NAJlepších adrenalínových zážitkov, ktoré vám rozprúdia krv v žilách

Slovinsko je populárnou destináciou medzi milovníkmi adrenalínových športov. Pestrá slovinská krajina vás pozýva na dobrodružstvá v horách aj na riekach. Vrhnete sa na rafty, zdoláte divoký vodný prúd v kajaku alebo radšej vyšplháte na Triglav?
Objavte to NAJ zo Slovinska: 6 NAJlepších adrenalínových zážitkov, ktoré vám rozprúdia krv v žilách

Rafty a kanoe plávajúce po smaragdových riekach, ostré horské štíty a padáky poletujúce nad krajinou –⁠ to sú pohľady, ktoré ku Slovinsku jednoducho patria. Pustite si do žíl trochu adrenalínu a odvezte si z dovolenky nezabudnuteľné zážitky. Nuda totiž počas pobytu v Slovinsku rozhodne nehrozí!

1. Rafting –⁠ vzrušujúce splavy smaragdových riek

Slovinsko je ideálnou destináciou pre všetkých nadšených dobrodruhov. Tyrkysové rieky s divokými aj pokojnejšími úsekmi, ktoré pretekajú krásnou hornatou krajinou, poskytujú tie najlepšie podmienky pre splavy. Nie je teda divu, že k najpopulárnejším adrenalínovým športom v Slovinsku patrí práve rafting. Rajom nadšencov raftov sú rieky Soča, Sáva Bohinjka alebo Savinja. Pokojnejšie zjazdy vás potom čakajú na riekach Kolpa, Sáva Dolinka a Krka.

Na rafty do Slovinska môžu vyraziť aj úplní začiatočníci, a to ideálne v sprievode inštruktorov, ktorí tamojšie vody dobre poznajú. Nudiť sa tu však nebudú ani skúsení vodáci, ktorých bude cesta búrlivými perejami rozhodne baviť. Či už rafting podniknete s priateľmi, alebo s rodinou, jedno je isté - z dovolenky si priveziete mimoriadne zážitky.

Kam v Slovinsku vyraziť na rafty?

  • Soča z osady Bovec alebo Kobarid
    • trasa vedie od mosta pri Log Čezsoški až k Trnovo ob Soči
  • Sáva Bohinjka z obce Ribčev Laz
    • trasa vedie o Bohinjského jazera do Bohinjskej Bistrice
  • Sáva Dolinka pri jazere Bled
    • trasa vedie z kempu Šobec do obce Globok
  • Savinja z obce Luče alebo kempu Menina
    • trasa vedie od Strugy po Ljubno

Vyberte si ubytovanie v Slovinsku a zažite nezabudnuteľné adrenalínové dobrodružstvo.

2. Paragliding – nádherné výhľady z vtáčej perspektívy

Nechajte sa unášať vetrom nad štítmi hôr, priezračnými jazerami a sviežimi lesmi a pozorujte pri tom nádhernú slovinskú krajinu z vtáčej perspektívy. Paragliding patrí v Slovinsku k obľúbeným adrenalínovým aktivitám a vyskúšať si ho tu môže úplne každý.

Výhodou paraglidingu oproti zoskoku padákom je, že nepotrebujete žiadny špeciálny výcvik. Stačí vám totiž len trocha kuráže a odhodlania. Pri tandemovom zoskoku vám bude robiť spoločnosť skúsený inštruktor. Ten sa postará o riadenie a hladké pristátie, zatiaľ čo vy sa budete pokojne kochať výhľadom na krajinu pod vami.

V Slovinsku nájdete cez 40 registrovaných miest pre paragliding, a tak máte naozaj z čoho vyberať. Pozorujte z výšky jazero Bohinj, vzneste sa nad Kamnicko-Savinjské Alpy alebo poletujte nad údolím rieky Soči.

Kde vyskúšať v Slovinsku paragliding?

  • Kamnicko-Savinjské Alpy – Krkavec alebo Potoška Gora
  • Vipavské údolie – Kovk alebo LIjak
  • údolie rieky Soči – Stol alebo Kobala
  • jazero Bohinj – Vogel alebo Vogar
  • Krajnska Gora – Grpišca alebo Vitranc

Vyberte si ubytovanie v Slovinsku a zažite nezabudnuteľné adrenalínové dobrodružstvo.

3. Canyoning – dobrodružné putovanie kaňonom

O raftoch a paraglidingu už ste toho zaiste počuli veľa. Viete však, čo obnáša takzvaný canyoning? Tento nevšedný šport nadchne všetkých milovníkov prírody, ktorí sa neboja vyraziť na dobrodružný prieskum kaňonu. Počas canyoningu si vyskúšate množstvo netradičných aktivít, ako je napríklad zlaňovanie vodopádov, skoky do priezračných tôní, preliezanie skalných tunelov a plávanie v rieke. To všetko zažijete na ceste prírodou, ktorá je bežným turistom nedostupná.

Na výber máte z množstva trás rôznych stupňov náročnosti. V špecializovaných strediskách si zapožičiate vybavenie v podobe lán, heliem a neoprénov. Na vzrušujúcu misiu sa spoločne s vami do kaňonu vypraví aj inštruktor, ktorý je pripravený vám kedykoľvek pomôcť.

Kam v Slovinsku za canyoningom?

  • kaňon Grmecica pri Blede
  • kaňon Jerecica pri Blede
  • kaňon Sušec v údolí Soči
  • kaňon Fratarica pri Bovci
  • rieka Savinja pri Menine

Slovinsko - Najobľúbenejšie pobyty

Vyberte si ubytovanie v Slovinsku a zažite nezabudnuteľné adrenalínové dobrodružstvo.

4. Zipline – nezabudnuteľná jazda vo výške až 200 metrov nad zemou

Zipline vám poskytne jedinečnú príležitosť preletieť sa nad krajinou ako vták. Po oceľovom lane presvištíte vysoko nad zemou z jedného konca na druhý a cestou si užijete jedinečné výhľady na slovinskú krajinu. K dokonalosti potom už chýba málo – snáď len dať si to celé ešte raz.

V Slovinsku nájdete hneď niekoľko skvelých zipline trás. Zďaleka najlepší zážitok na vás čaká pri mestečku Bovec, kde môžete otestovať najväčší zipline park v Európe. Až 200 metrov nad zemou, rýchlosť 60 km za hodinu a 700 metrov dĺžky – to sú čísla, ktoré zaiste zdvihnú tep každému milovníkovi adrenalínu.

Kde nájdete najlepšie zipline v Slovinsku?

  • Adrenalin Park Bovec
  • Planica zipline pri Kranjskej Gore
  • Dolinka zipline pri Blede
  • Sunny Paradise Estate pri Maribore
  • Olimpline v Črna na Koroškem

Vyberte si ubytovanie v Slovinsku a zažite nezabudnuteľné adrenalínové dobrodružstvo.

5. Kajak i kanoe – divoké splavy aj pokojné plavby po jazere

Plávajte sa po smaragdových slovinských riekach v kanoe alebo na kajaku a staňte sa na chvíľu súčasťou prírody. V horúcom lete by ste lepšie osvieženie hľadali len ťažko. Slovinské rieky sú vhodné ako pre skúsených vodákov, ktorých nadchnú divoké rieky, tak pre úplných začiatočníkov. Tí môžu vyplávať na pokojnejšie časti riek alebo na hladinu jazera. Vďaka rozmanitosti slovinskej prírody si tak každý môže vybrať trasu, na ktorú sa práve cíti.

Rovnako ako pre rafting, aj pre splavy na kanoe či kajaku volia vyznávači adrenalínu najčastejšie rieku Soči. Tá ponúka parádne podmienky pre vodné športy v kombinácii s krásnymi prírodnými scenériami. Rovnakú dávku zábavy však sľubujú aj ďalšie slovinské rieky, napríklad Sáva, Savinja, Kolpa alebo Krka. Kajak si môžete prenajať aj pri jazerách Bohinj, Velenje alebo v Bovci. Na splavovanie rieky je potrebné si zaistiť povolenie, alebo vyraziť v sprievode inštruktora.

Kam vyraziť na plavbu kanoe alebo kajakom?

  • údolie rieky Soči – rieka Soča, rieka Koritnica, Rabeljsko jazero
  • rieka Krka - Žužemberk
  • jazero Bohinj a Sáva Bohinjka
  • rieka Sáva pri Radovljici
  • jazero Velenje
  • rieka Mura

Vyberte si ubytovanie v Slovinsku a zažite nezabudnuteľné adrenalínové dobrodružstvo.

6. Adrenalín v horách – via ferraty, lezenie a vysokohorská turistika

Slovinsko vyniká bohatými možnosťami pre vysokohorskú turistiku. Julské Alpy v Triglavskom národnom parku alebo Kamnicko-Savinjské Alpy neďaleko Ľubľane uspokoja ako skúsených horolezcov, tak horských nováčikov alebo rodiny s deťmi. Na výber máte z množstva nenáročných trás, ale aj zložitejších trekov, na ktorých sa vám bude hodiť horolezecké vybavenie. Či už vyrážate na ľahšie alebo ťažšie chodníky, vždy majte pevnú obuv a vhodnú výbavu.

Aby ste si hory užili na maximum, vydajte sa na jednu zo slovinských via ferrat. Tie vám uľahčia cestu na vrcholy, ktoré by boli inak prístupné len skúseným lezcom. Ferraty vás čakajú napríklad pri výstupe na najvyššiu slovinskú horu Triglav, prípadne aj na vrcholy Mangart a Jalovec.

Kde sú najlepšie via ferraty v Slovinsku?

  • via ferrata Mojstrovjka - trasa pre rodiny s deťmi
  • via ferrata Mala Mojstrovka - trasa pre skúsenejších lezcov
  • via ferrata na Českú chatu - technicky náročnejšia trasa
  • via ferrata Spodnji plot - najťažšia ferrata v Slovinsku
  • via ferrata Hvadnik - jednoduchšia trasa vedúca tiesňavou

Zaistené cesty sú vhodné aj pre neskúsených turistov. Na skúsenejších lezcov tu čakajú parádne skaly ako stvorené pre horolezecké zážitky. V celej krajine môžete preskúmať viac ako 113 lezeckých lokalít. Skvelé podmienky sľubuje hora Kotečnik, kde nájdete viac ako 300 trás. Obľúbený je tiež Kraški Rob na morskom pobreží alebo Blažčeva skala pri Kranjskej Gore.

Vyberte si ubytovanie v Slovinsku a zažite nezabudnuteľné adrenalínové dobrodružstvo.

Autor článku:

Aktualizované: 3. 5. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet