Objavte to NAJ zo Slovinska: 8 NAJtajomnejších slovinských hradov, ktoré vás okúzlia svojou magickou krásou

V Slovinsku by ste napočítali viac ako 500 hradov a zámkov, čo je na takú malú krajinu naozaj obdivuhodné množstvo. Vybrali sme pre vás 8 NAJzaujímavejších pevností, ktoré lákajú na historické expozície, romantické scenérie aj prekrásne výhľady.
Objavte to NAJ zo Slovinska: 8 NAJtajomnejších slovinských hradov, ktoré vás okúzlia svojou magickou krásou

Týčia sa na skale, stoja priamo v centre diania alebo sa ukrývajú v prírode. Pevnosti rozosiate v malebnej krajine pripomínajú históriu a dávnu kultúru našich predkov. Väčšinou vám však ponúknu aj príjemné posedenie pri káve a nezabudnuteľné výhľady. Ktoré slovinské hrady rozhodne stoja za návštevu?

1. Ľubľanský hrad

Ľubľanský hrad dohliada na slovinské hlavné mesto zo strmého vrchu už od 12. storočia. Návštevníkov láka na rôznorodé interaktívne expozície venované miestnej kultúre a histórii, hradnú kaviareň s lahodnými zákuskami a v neposlednom rade tiež na vežu s nádherným výhľadom na Ľubľanu s Kamnicko-Savinjskými Alpami v pozadí.

Hrad v minulosti prešiel rozsiahlou rekonštrukciou, a tak dnes pôsobí veľmi zachovalo. Prekvapí vás žiarivo biela fasáda a mimoriadne pekné vnútorné priestory. Tomu zodpovedá aj samotná atmosféra miesta. Ľubľanský hrad od rána do večera prekypuje životom a jeho nádvorie je dejiskom kultúrnych akcií všetkého druhu. Rovnako tak hradná expozícia nevystavuje zaprášené artefakty, ale je plná virtuálnych prvkov, vďaka ktorým bude prehliadka tohto múzea baviť úplne každého.

Vyberte si ubytovanie v Slovinsku a majte historické zaujímavosti na dosah ruky.

2. Bledský hrad

Stredoveká pevnosť týčiaca sa na skalnom ostrohu nad jazerom Bled je neprehliadnuteľnou dominantou rovnomenného mestečka. Na 130-metrovej skale pôvodne stála románska veža, tá sa však po roku 1011 rozrástla na celý majestátny hrad. Ako šiel čas, stavba sa postupne premieňala, a tak tu dnes uvidíte aj unikátnu kaplnku z 15. storočia s pôvodnou freskovou výzdobou.

Bledský hrad patrí medzi najvýznamnejšie historické pamiatky Slovinska, a tak by ste s jeho návštevou rozhodne nemali otáľať. Pozriete si tu historické múzeum, ktoré pútavo rozpráva príbeh predchádzajúcich obyvateľov, nahliadnete do vínnej pivnice či hradnej tlačiarne a pokocháte sa panoramatickým výhľadom na jazero ležiace v obklopení vrcholov Julských Álp.

Vyberte si ubytovanie pri Blede a majte historické zaujímavosti na dosah ruky.

3. Predjamský hrad

Ak vyrazíte na juh Slovinska, naskytne sa vám pohľad na skutočný unikát. Pozoruhodný Predjamský hrad je vklinený do mohutnej skaly nad riečnym kaňonom. Pohľad je to natoľko nezvyklý, že sa vám bude ťažko veriť, že také rozprávkové miesto naozaj existuje.

História Predjamského hradu siaha až do 12. storočia, najviac viditeľné sú však architektonické prvky z čias renesancie. K nedobytnej pevnosti patrí aj skalná jaskyňa, ktorej tajnú chodbu môžete preskúmať na komentovanej prehliadke s lampášom. Okrem jaskynného systému, ktorý je druhým najväčším v Slovinsku, tu tiež vyšplháte na vyhliadkovú vežu a nazriete do hradnej kaplnky.

Vyberte si ubytovanie v Slovinsku a majte historické zaujímavosti na dosah ruky.

4. Hrad Ptuj

Hrad Ptuj už po stáročia ticho pozoruje život v jednom z najstarších a najkrajších slovinských miest. Na trávnatom kopci v centre Ptuje stojí už od 12. storočia, svoju terajšiu podobu však získal až o päť storočí neskôr v dobe baroka.

Mesto Ptuj a jeho okolie vyniká bohatou históriou, o ktorej svedčí množstvo archeologických nálezov. Čriepky minulosti zhromažďuje hradná expozícia, ktorú si pri návšteve ptujského sídla určite nenechajte ujsť. Zaujme vás napríklad zbierka zbraní, umeleckých diel alebo hudobných nástrojov. Formou nápaditej výstavy sa zoznámite aj s lokálnou kultúrou, najmä s tradičným fašiangovým sprievodom zapísaným na zozname UNESCO.

Slovinsko - Najobľúbenejšie pobyty

Vyberte si ubytovanie v Slovinsku a majte historické zaujímavosti na dosah ruky.

5. Hrad Celje

Stredoveká zrúcanina týčiaca sa nad historickým mestom s výhľadom do malebnej krajiny – viete si predstaviť romantickejšiu scenériu? Vydajte sa preskúmať najväčšiu slovinskú pevnosť hrad Celje, ktorý je ozdobou rovnomenného mesta. Najstaršie časti Celjského hradu pochádzajú z 13. storočia, vďaka početným rekonštrukciám je však pevnosť veľmi zachovalá.

Keby ste na hradný kopec zavítali v 15. storočí, stretli by ste tu medzi šľachtou aj českú kráľovnú Barboru Celjskú, druhú manželku Žigmunda Luxemburského. Dnes sa tu už kráľovná neprechádza, odmenou za výstup vám ale bude prekrásny výhľad a chutná káva v hradnom café Veronika. Zúčastniť sa môžete aj špeciálnych kultúrnych akcií, ktoré sa tu konajú v priebehu celého roka. Chcete si vyskúšať streľbu z luku alebo rytiersky súboj? Nemusíte sa vracať do minulosti! Stačí, keď zavítate na Celjský hrad.

Vyberte si ubytovanie v Slovinsku a majte historické zaujímavosti na dosah ruky.

6. Mariborský hrad

Mariborský hrad by ste na kopci hľadali márne, nachádza sa totiž priamo v centre mesta medzi kaviarňami, vinárňami a obchodíkmi. Historickú dominantu Mariboru nechal postaviť cisár z rodu Habsburgovcov Friedrich III., aby zaisťovala opevnenie severovýchodnej časti mesta.

V minulosti komnaty obývali šľachtici, dnes tu sídli Mariborské regionálne múzeum so zaujímavou vlastivednou expozíciou. Na prehliadke nazriete aj do autentických zámockých interiérov, ktoré skrývajú vzácnosti ako barokové schodisko alebo loretánsku kaplnku. Nezabudnite sa pozrieť do Slávnostnej sály, kde roku 1874 koncertoval pre vybranú spoločnosť známy rakúsko-uhorský hudobný skladateľ Franz Liszt.

Vyberte si ubytovanie v Slovinsku a majte historické zaujímavosti na dosah ruky.

7. Hrad Otočec

Hrad Otočec vyniká predovšetkým svojím unikátnym umiestnením. Stojí totiž na malom ostrovčeku na rieke Krce, a je tak jediným slovinským vodným hradom. Riečny ostrov existuje od 13. storočia, súčasnú gotickú podobu však získal prevažne v storočí devätnástom.

Turisti sa sem cestujú za romantickým pohľadom, ktorý dotvárajú ďalšie dva priľahlé ostrovčeky a okolitá malebná príroda. Pokojnú náladu tohto miesta si môžete vychutnať spoločne s výbornými pokrmami v miestnej reštaurácii. V dnešnej dobe funguje pevnosť ako luxusný päťhviezdičkový hotel, ktorého súčasťou je aj golfové ihrisko.

Neďaleko hradu Otočec môžete navštíviť ďalšiu historickú pevnosť - hrad Struga, bývalý ženský kláštor z 13. storočia. Návšteva poteší všetkých milovníkov koní, môžete odtiaľto totiž vyraziť na kráľovskú vychádzku po kúzelnom okolí.

Vyberte si ubytovanie v Slovinsku a majte historické zaujímavosti na dosah ruky.

8. Hrad Snežnik

V južnom Slovinsku sa uprostred sviežej zelene ukrýva hrad Snežnik s autentickými interiérmi z druhej polovice 19. storočia. Pri návšteve romantického hradu už našťastie nemusíte liezť po rebríku, ako to bolo predtým, pretože na nádvorie sa dostanete pohodlne cez most.

Až si renesančno-barokovú stavbu prezriete zvonku, vydajte sa preskúmať aj jej vnútorné priestory. Počas prehliadky zámku zavítate do komnaty princeznej Anny, egyptskej izby, jedálne alebo divadla. Prechádzať sa môžete aj v priľahlom anglickom parku s jazerom. Príjemné vychádzky si užijete aj v krásnej krajine, ktorá Snežnik obklopuje.

Vyberte si ubytovanie v Slovinsku a majte historické zaujímavosti na dosah ruky.

Autor článku:

Aktualizované: 19. 3. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet