Poľské kúpele: Kam vyraziť za relaxom a procedúrami?

V Poľsku majú kúpeľné mestá stáročnú tradíciu. Kúpele sú skvelou voľbou na dovolenku, na ktorej odplavíte všetky starosti každodenného života. Navyše pomôžu liečiť zdravotné problémy. Všetky menované kúpele sa navyše nachádzajú na skok od českých hraníc.
Poľské kúpele: Kam vyraziť za relaxom a procedúrami?

Kúpele Kudowa-Zdrój: Minerálne vody lepšie ako víno

Úplne najbližšie českým hraniciam ležia jedny z najstarších kúpeľov v celej Európe – kúpele Kudowa-Zdrój. V preklade názov znamená Kúpele Chudoba, ale za chudobné sa rozhodne považovať nedajú. Miestne minerálne vody chutia údajne lepšie ako víno. Čo sa tvrdilo niekedy v 17. storočí, takže ťažko povedať, či to stále platí, ale návštevníci sem jazdia stále a radi. V roku 1790 si v minerálnom prameni zvlažil pery aj klasik Johann Wolfgang von Goethe.

Kúpeľné mestečko Kudowa-Zdrój leží vo výške 400 m n. m. a nachádza sa len niekoľko metrov severovýchodne od Náchoda. Kúpele zdobia okázalé kúpeľné parky a promenáda. Minerálne pramene Chudoby už po stáročia pomáhajú svojim návštevníkom od najrôznejších zdravotných neduhov.

Liečia sa tu ochorenia srdca a obehovej sústavy, poruchy zažívania alebo činnosť štítnej žľazy. Z deviatich prameňov je využívaných päť, ktoré obsahujú alkalickozemité a arsenoželezité kyselky. V roku 2007 okolie mesta zaujalo aj režiséra Andrewa Adamsona, ktorý si okolité lokality vybral pre nakrúcanie filmu Narnia: Princ Kaspian. Ak pôjdete do Chudoby, ubytovať sa môžete napríklad v Hoteli Adam & Spa ***.

Lazne Kudow Zdroj

Długopole-Zdrój: Oáza pokoja uprostred lesov

Ako sa hovorí – čo je malé, to je milé. Długopole-Zdrój sú malinké kúpele v južnom Poľsku. Ich skromná rozloha im ale neuberá na pôvabe. Kúpele sa nachádzajú uprostred lesov a prvé zmienky o tomto mieste pochádza už zo 14. storočia. Kúpeľný pavilón Dom Zdrojowy zdobí krásna sklenená vitráž.

Kúpele sa vyznačujú železitými minerálnymi prameňmi, z nich najstaršie nesie roztomilé meno – Emilka. Keď vyjdete z českého mesta Králíky na Pardubicku, ste v kúpeľoch, alebo skôr kúpelikoch, prv než stačíte povedať Długopole-Zdrój. Užite si mesto i kúpele a ubytujte s v Hoteli Spa Medical Dwór Elízy ***.

Romantika v kúpeľoch

Lądek-Zdrój: Kúpele na úpätí Zlatých hôr

Tesne za hranicami Českej republiky na trase Travná – Lutynia v oblasti Sudet sa nachádzajú Rychlebské hory s horou, ktorá nesie krásne poetický názov Čučoriedková hora. Z vrcholku hory sa vám naskytne pohľad na malebné údolia a v ňom kúpeľné mestečko Lądek-Zdrój. Atmosféru miesta tvoria staré budovy a kostoly, zeleň parkov a historické centrum mesta so zachovalým stredovekým urbanistickým usporiadaním.

Lądek-Zdrój leží na svahoch Zlatých hôr, ale jeho skutočným zlatým pokladom sú horúce pramene. Pramene sú nasýtené rádioaktívnym plynom, čo znie síce trochu nebezpečne, ale účinky majú naopak skutočne liečivé. Dôkazom je okrem iného aj to, že sa pramene využívajú už viac ako 750 rokov. Nájdete tu šesť prírodných prameňov a jeden, ktorý bol vyvŕtaný umelo.

Ladek

Kúpele Cieplice v Jelenej hore: Najteplejšie termálne pramene v Poľsku

Jelenia Góra (slovensky Jelenia Hora) na úpätí Krkonôš je miestom odkiaľ všetky cesty vedú nie do Ríma, ale do hôr. Práve preto je obľúbeným cieľom priaznivcov horskej turistiky. Cieplice, ktoré boli pôvodne samostatným kúpeľným mestom, sú dnes súčasťou Jelenej Hory. Stále si však držia svoj štatút kúpeľov s najteplejšími termálnymi prameňmi v Poľsku. Kúpele využívajú termálnu vodu z hĺbky celých 2 tisíc metrov s teplotou okolo 87 stupňov.

Termály Cieplice tvoria moderný komplex bazénov a kúpeľov. Celková vodná plocha sa rozpína ​​na 1 200 metroch. Navštíviť tu môžete nielen bazény, ale aj tepidárium alebo ľadovú jaskyňu. Medzi ďalšie kúpele, ktoré nabádajú k návšteve môžeme radiť trebárs Duszniki-Zdrój na rieke Kladská Bystřice alebo Gliwice, ktoré ležia na západ od Katovíc.

Lázně

Autor článku:

Aktualizované: 25. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet