Kam na 1. mája alebo Najromantickejšie miesta v strednej Európe

Prvý máj je lásky čas, tak vyrazte na pobyt vo dvojici do najkrajších miest strednej Európy. K romantickému pobytu patrí historický zámok, termálne kúpele a krásna príroda. Poradíme vám, kde to všetko nájdete.
Kam na 1. mája alebo Najromantickejšie miesta v strednej Európe

Ako spoznáte, že ste na správnom mieste? Čas začne plynúť pomalšie a vy sa neprestávate usmievať. Romantická atmosféra týchto miest sa nezmazateľne zapíše do vašich spomienok na spoločnú dovolenku a bude s vami aj dlho potom. Poďte si jeden druhého užiť - len tak, alebo napríklad netradične oslávte výročie svadby.


Česko

Český Krumlov

V Českom Krumlove, dávnom sídle rodu Rožmberkovcov v južných Čechách, si budete pripadať ako v rozprávke a nie je to náhoda. Natáčali sa tu napríklad rozprávky Z pekla štěstí, Tři životy a Anděl Páně 2. Historické centrum mesta bolo spolu so zámkom a hradom zapísané na Zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Váš romantický program

  • Prehliadka hradu, ktorý je po Pražskom hrade druhý najrozsiahlejší v Česku
  • Prechádzka v zámockých záhradách s letohrádkom Bellaria
  • Výstup na zámockú vežu, odkiaľ budete mať mesto i zákruty rieky Vltavy ako na dlani
  • Za vážnou hudbou na Medzinárodný hudobný festival Český Krumlov (12. 7. 2024 – 3. 8. 2024)

TIP: Naplánujte si dovolenku s predstihom a spolu s pobytom si kúpte lístky na divadelné predstavenie na pohyblivom hľadisku v záhradách krumlovského zámku. A romantický kultúrny zážitok je na svete.

český krumlov

Slovensko

Rajecké Teplice

Kúpeľné mesto Rajecké Teplice na severe Slovenska vás prenesie do dôb antiky a navodí pocit luxusu. Nie je to len meno gréckej bohyne lásky a krásy, čo z kúpeľov Spa Aphrodité robí ideálne miesto na romantický pobyt vo dvojici. Bazény s liečivou vodou sú obklopené antickými stĺpmi a tiež miestna architektúra vyzerá, ako by ste sa ocitli na juhu Európy.

Váš romantický program

  • Saunové rituály v Spa Aphrodité - netradičný kúpeľný zážitok
  • Prechádzka kúpeľným parkom a storočnou lipovou alejou
  • Výlet na hrad Lietava, ktorého ruiny dotvárajú romantické prostredie regiónu

TIP: Milovníci prírodných zaujímavostí by nemali vynechať výlet do Prírodnej rezervácie Slnečné skaly s jedinečnými skalnými útvarmi.

rajecké teplice

Poľsko

Krakov

Existuje dôvod, prečo je práve Krakov najnavštevovanejším mestom Poľska. Prejdite sa Florentskou ulicou, zastavte sa na námestí Rynek Główny a vystúpte k hradu Wawel a uvidíte sami. Krakov býval sídlom poľských kráľov a jeho historické centrum je zapísané na Zozname svetového dedičstva UNESCO. Atmosféru navyše dotvárajú pouliční umelci a obchodíky so starožitnosťami a jantárovými šperkami.

Váš romantický program

  • Prehliadka hradu Wawel, priľahlej gotickej katedrály a Dračej jaskyne
  • Spoločné ochutnávanie bagiet, praclíkov a zapiekanok, typických pochúťok štvrti Kazimierz
  • Relaxácia v Park wodny Kraków, najväčšom aquaparku v Poľsku

TIP: Za návštevu nestojí len centrum Krakova. Vystúpte napríklad na Kościuszkovu mohylu s nádherným výhľadom na okolie alebo sa prejdite parkom Decjusza.

krakov

Maďarsko

Eger

Mesto Eger v severnom Maďarsku toho zamilovaným dvojiciam ponúka veľa - kvalitné víno, termálne kúpele, pamiatky i krásnu prírodu. Hlavné mesto Budapešť je síce nádherné a rozhodne vám odporúčame ho navštíviť, pokojný pobyt vo dvojici si však skvele užijete aj v tomto kúpeľnom meste pod pohorím Bük. Veď z Egeru pochádza príslovie Corpora sana dabunt balnea, vina, Venus čiže Zdravé telo zaistia kúpele, víno a láska.

Váš romantický program

TIP: V kúpeľoch Egerszalók nájdete tzv. maďarské Pamukkale, soľný kopec, ktorý môžete vidieť len na troch miestach na svete.

eger

Rakúsko

Salzburg

Rodisko Wolfganga Amadea Mozarta sa vám postará o nezabudnuteľné chvíle. Historické mesto s pevnosťou Hohensalzburg a panorámou rakúskych Álp vás nadchne na prvý pohľad, príjemné chvíle strávite prehliadkami pamiatok UNESCO. Koná sa tu navyše veľa kultúrnych podujatí, kam môžete so svojou drahou polovičkou zájsť.

Váš romantický program

  • Prehliadka zámku Mirabell a zámockých záhrad s Pegasovou fontánou, Veľkou fontánou a rozáriom
  • Prehliadka zámku Hellbrunn s rozľahlým parkom a desiatkami fontán
  • Návšteva luxusných butikov, kaviarní či historického hostinca v ulici Getreidegasse

TIP: Salzburg je gurmánsky raj, obzvlášť pre milovníkov sladkostí. Ochutnajte preslávené salzburské halušky a nakúpte si zásobu Mozartových gulí z kvalitného marcipánu, nugátového krému a čokolády pre sladké chvíle doma.

salzburg zahrady

Súhlasíte s naším výberom alebo máte iné osvedčené tipy na romantickú dovolenku? Podeľte sa o ne s nami!

Autor článku:

Aktualizované: 18. 3. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Česko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet