Travel Hacking: Ako ušetriť na vstupoch v Prahe, Bratislave a Drážďanoch

Chcete si prezrieť české a slovenské hlavné mesto, ale bojíte sa vysokých cien? Na hlavné pamiatky a atrakcie sa môžete dostať so zľavou, ďalšie miesta ponúkajú vstupy zdarma. Využite happy mondays, pamiatkovú nedeľu alebo zľavové karty.
Travel Hacking: Ako ušetriť na vstupoch v Prahe, Bratislave a Drážďanoch

Česko: Praha

Chcete vidieť klasické pražské pamiatky, absolvovať komentovanú plavbu po Vltave, získať zľavu na vstup do ďalších vybraných objektov a stále na tom všetkom ušetriť? V tom prípade sa vám oplatí Prague City Pass, zľavová karta, ktorá vám zaistí voľné vstupy bez čakania v radoch.

Zľavová karta Prague City Pass: vstup zdarma do objektov Pražského hradu a Židovského múzea v Prahe (4 synagógy, Starý židovský cintorín, Obradná sieň), komentovaná okružná jazda Prahou a komentovaná plavba po Vltave, zľavy 25 % na vstupy do ďalších pamiatok, do obchodov a reštaurácií.

Čo je dobré vedieť: Vstup zdarma platí do každého objektu iba raz. Zľavovú kartu zoženiete v stánku Gray Line na Národnej triede 38 v Prahe alebo si ju môžete zakúpiť online, vytlačiť a preukazovať sa pri vstupe do objektov číselným a EAN kódom.

Cena zľavovej karty: 1 390 Kč pre dospelého a 990 Kč pre juniora.

Najdôležitejšie pražské pamiatky už poznáte a radi by ste čo najlacnejšie objavovali ďalšie zaujímavé miesta? Aj pre vás máme niekoľko tipov.

praha

Podľa Guinessovej knihy rekordov je Pražský hrad najväčší súvislý hradný komplex na svete, meria 570 m na dĺžku a 128 m do šírky. Patrí do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Záhrady a expozície zadarmo

Po celý rok si môžete zadarmo prejsť Botanickú záhradu Karlovej Univerzity, navštíviť Letecké múzeum Kbely alebo stálu expozíciu „Lidé a peníze“ v Českej národnej banke. Od 1.11. do 21.3. sú voľne prístupné aj vonkajšie expozície Botanickej záhrady v Tróji.

ZOO Praha Happy Mondays

Pražská ZOO má väčšiu návštevnosť ako tunajšia najvýznamnejšia pamiatka, Pražský hrad. Tiež sa chcete s rodinou pozrieť na slávnu goriliu rodinku, ale nepozdáva sa vám výška vstupného? Každý pondelok od septembra do júna platia deti do 14 rokov, študenti a dôchodcovia vstupné len 50 Kč.

Umelecké zbierky prístupné zadarmo

Každú prvú stredu v mesiaci sa zdarma otvárajú brány Lobkowiczkého paláca na Pražskom hrade. V bývalom sídle jedného z najstarších a najvýznamnejších českých šľachtických rodov môžete obdivovať umeleckú zbierku vrátane obrazov Brueghel, Canaletta, Velázquez, keramiky z posledných piatich storočí či unikátnych zbraní a brnení. Každý prvý víkend v mesiaci je potom prístupný Valdštejnský palác so stálou historickou expozíciou. Dni voľného vstupu má tiež Národná galéria, ich prehľad nájdete tu.

Aj na Pražskom hrade sa ale nájdu miesta, ktoré si môžete prezrieť zadarmo. Trebárs predná novogotická časť Katedrály sv. Víta alebo Zlatá ulička mimo otváraciu dobu Pražského hradu, teda 1.11. - 31.3. od 16. hodiny a 1.4. - 31.10. od 18. hodiny.

Pre deti do 16 rokov, študentov do 26 rokov a seniorov nad 65 rokov platí na Pražskom hrade zľava 50 %.


Slovensko: Bratislava

bratislava

K hradu patria aj nádherné záhrady ako stvorené na prechádzku. Z nádvoria je navyše nádherný výhľad na rieku Dunaj.

Zľavová karta Bratislava CARD: MHD v celom Bratislavskom kraji zdarma, prehliadka mesta so sprievodcom, zdarma vstup do 12 múzeí a galérií, vyše 120 zliav až 50 % do múzeí, ZOO, obchodov či reštaurácií.

Varianty: 24-hodinová za 20 €, 48-hodinová za 25 €, 72-hodinová za 28 €.

Čo je dobré vedieť: Zľavová karta je k zakúpeniu v turistickom informačnom centre na Klobučníckej 2, viac informácií sa dočítate tu.

Pamiatková nedeľa

Mnoho múzeí a galérií otvára zadarmo každú prvú nedeľu v mesiaci, určite teda využite túto príležitosť. Akcia sa vzťahuje okrem iného na všetky objekty Slovenského národného múzea, kam spadá aj Bratislavský hrad.

Bratislavský hrad pochádza z 15. storočia, na jeho mieste sa však nachádzala iná hradná stavba už v časoch Keltov a Rimanov. V 18. storočí prešiel hrad premenou v prepychovú barokovú rezidenciu a slúžil naďalej ako sídlo uhorských kráľov. V súčasnej dobe je majestátny hrad symbolom Bratislavy a nájdete tu historické múzeum. Krásny výhľad na mesto a okolie sa vám naskytne z Korunnej veže.


Nemecko: Drážďany

frauenkirche

Náklady na výstavbu nového kostola sa vyšplhali na 180 miliónov eur. Oproti pôvodnej stavbe boli rozšírené podzemné priestory, kde tak vznikla koncertná sála.

Jednoznačnou dominantou nemeckých Drážďan je barokový kostol Frauenkirche, ktorý bol po druhej svetovej vojne tak zničený, že musel byť vystavaný prakticky celý odznova. Voľným okom to ale rozhodne nespoznáte. Presvedčte sa sami - vstup do Frauenkirche je zdarma a jeho nápaditý interiér vám vyrazí dych. Bezplatne sa pozriete tiež do Knižného múzea v Saskej štátnej knižnici.

Výhodným dňom pre návštevu pamiatok v Drážďanoch je určite piatok. Od 12. hodiny máte vstup zdarma tiež do Mestského múzea, Mestskej galérie a ďalších múzeí. V pondelky sa dospelí pre zmenu dostanú do miestnej ZOO za cenu dieťaťa (t.j. 8 €).

Čo je dobré vedieť: Zľavy a vstupy zdarma sa spravidla nevzťahujú na sviatky.

Autor článku:

Aktualizované: 28. 3. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Česko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet