Čo podniknúť vo dvojici či s rodinou počas víkendu vo Vysokých Tatrách?

Vysoké Tatry patria právom k najlákavejším turistickým lokalitám na Slovensku. Ak chcete spoznať to najlepšie zo slovenských veľhôr, vydajte sa po stopách našich tipov na výlety. S nimi sa môžete tešiť na nezabudnuteľnú dovolenku.
Čo podniknúť vo dvojici či s rodinou počas víkendu vo Vysokých Tatrách?

Itinerár na nezabudnuteľnú dovolenku vo Vysokých Tatrách

1. deň

  • Dorazili ste na miesto a teraz už ostáva len ubytovať sa, vybaliť si veci a... vyraziť za prvými dobrodružstvami! Väčšina hotelov ponúka možnosť ubytovania sa už od 14:00 hodín, vďaka čomu si užijete prvé výlety už hneď po príchode. Neostávajte teda v izbe a vyrazte za poznávaním Vysokých Tatier.
  • Ak vás na prvú vychádzku do tatranských osád zláka Tatranská Lomnica, výber aktivít budete mať snáď nekonečný. Obhliadnite si východiskové body turistických chodníkov, po ktorých sa už na druhý deň vydáte, a hlavne sa poddajte prvému vábeniu atrakcií. Tá najlákavejšia môže byť pre deti (a určite i pre dospelých) adrenalínová jazda Tatrabobom na bobovej dráhe dlhej takmer 500 m.
  • Túžbu po poznaní zas zaženiete v Ski Múzeu venovanom histórii lyžovania. Zavítať sa oplatí aj do Múzea TANAPu a priľahlej Expozície tatranskej prírody.
  • Starý Smokovec vás určite nadchne svojou úžasnou architektúrou. Ani tu ale nie je o zaujímavé výstavy núdza - presvedčte sa o tom v dome optických ilúzií TrickLandia, odkiaľ si vy i vaše deti odnesiete nevšedné fotky a zážitky.
  • Už prvý deň pobytu máte chuť na menšiu turistiku? Prejdite sa napríklad Náučným chodníkom Pramenisko (vedúcom z Tatranskej Lomnice) cez lesnú mokraď, kde je aj v tých najhorúcejších letných dňoch príjemne sviežo. Nenáročnú vychádzku zvládnete dokonca i s užším kočíkom, chodník je naviac lemovaný informačnými tabuľami, vďaka ktorým sa dozviete ďalšie zaujímavosti o tatranských rastlinách. Dlhšie túry si radšej nechajte až na druhý deň.
  • Na večeru sa včas vráťte do hotela či penziónu, kde sa večera podáva zvyčajne v čase medzi 18:00 - 20:00 hodín.
  • Večerou váš prvý deň ale ani zďaleka nekončí - ak je to v možnosti ubytovania, vezmite deti do detského kútika a nechajte ich zabávať sa osamote či s animátormi.
  • Vy so svojou drahou polovičkou si zatiaľ doprajte napríklad večer plný súťaženia pri stolnom futbale či bowlingu v hotelovej herni, alebo sa opýtajte na recepcii na možnosti zábavy v okolí. Príliš ale neponocujte - ďalší deň budete všetci potrebovať dostatok energie na parádne túry v Tatrách.

2. deň

  • K ideálnemu ránu patria neodmysliteľne výdatné raňajky v kruhu rodiny alebo s partnerom. Poriadne sa posilnite a hneď ráno vyrazte na túru na najznámejšie miesta Vysokých Tatier.

  • S tými najnáročnejšími výstupmi je potrebné začať hneď ráno, a tak sa na túru napríklad na Kriváň vydajte hneď po raňajkách. Trasu môžete začať zo Štrbského plesa po zelenej značke alebo od Troch studničiek po modrej, v oboch prípadoch ale ide o náročný celodenný výstup, ktorý môže trvať pokojne i viac ako 7 hodín, a tak sa naň nezabudnite poriadne pripraviť. Výhľad a fotka z najvyššie položeného „selfie pointu“ na Slovensku však za to budú stáť.

  • Výstup na náš druhý najvyšší vrchol, Lomnický štít, je možný v sprievode horského vodcu, ktorý vám tiež najlepšie poradí i pri zvolení najvhodnejšej trasy pre vás. Ak si ale netrúfate na celodenný výstup a aj napriek to by ste si radi užili výhľad na celé Vysoké Tatry, vyvezte sa na vrchol lanovkou. O jedinečný zážitok rozhodne neprídete.

  • Vo Vysokých Tatrách však nie je núdza ani o nenáročné výstupy vhodné i pre deti. Vydajte sa napríklad zo Starého Smokovca na Hrebienok po turistickom chodníku alebo po asfaltovej ceste. Trasa je označovaná ako nenáročná vďaka dĺžke cesty 2,5 km, ktorú by ste aj s menšími deťmi mali zvládnuť do 1 hodiny. Kto sa chce ale výstupu vyhnúť a ušetriť tak čas, môže sa na Hrebienok dostať i známou pozemnou lanovkou.

  • Pešiu túru môžete začať až na Hrebienku smerom po Tatranskej magistrále ku Skalnatému plesu. Trasa je nenáročná, a tak ju zvládnete i so svojimi ratolesťami. Na deti tu čaká odmena v podobe Svištej krajinky - zábavného ihriska plného vyrezávaných svišťov, preliezačiek i poznávacích hier.

  • Na obed sa zastavte do jednej z tradičných kolíb či salašov, ktorých je v Tatrách plno. Okrem slovenskej kuchyne si tu ale môžete dopriať i nejakú vychýrenú svetovú špecialitu.
  • Pokiaľ vás neláka stúpanie na vrcholce hôr, vydajte sa k plesám a vodopádom. Romantická prechádzka váš čaká okolo neodolateľného Štrbského plesa, ľahšiu túru si môžete urobiť tiež k vodopádom Studeného potoka, kam sa dostanete z Hrebienka okolo Rainerovej chaty za približne 1 hodinu.
  • Dostali ste sa po celodennej túre konečne do doliny, no vaše deti majú stále dosť energie? Vezmite ich do Veveričieho lanového parku na Štrbskom Plese, kde sa dosýta vybláznia na lanových dráhach medzi stromami.
  • Po namáhavej turistike si zaslúžite poriadny oddych. Zavítajte do hotelového wellness a uvoľnite si svaly v relaxačnom bazéne a vo vírivke, alebo sa poriadne zohrejte v saune. Oddýchne si tak nielen vaše telo, ale i myseľ.

3. deň

  • Posledný deň pobytu toho treba ešte veľa stihnúť - pobaľte si všetky veci, na nič nezabudnite, naraňajkujte sa a odhláste sa z hotela do 10:00 hodín.
  • Povinnosťou každej dovolenky je odniesť si domov niečo na pamiatku. Zastavte sa v najbližšom obchode so suvenírmi a zakúpte si magnetku, hrnček alebo pohľadnicu s fotkou Tatier. A čo kúpiť deťom? Tie najviac ocenia plyšovú ovečku či iné zvieratko. Ktoré padlo do oka vášmu drobcovi? Nákupom suvenírov dovolenka ešte nemusí skončiť.
  • Zastavte sa napríklad na prehliadku zvieratiek vo Wild Parku vo Veľkej Lomnici, kde budete mať divoké šelmy na dosah ruky. Vedzte, že z takého zážitku bude nadšená celá rodina.
  • Milovníci oddychu i šantenia vo vode - zbystrite! V blízkosti len pár kilometrov od Vysokých Tatier nájdete tiež dva obľúbené aquaparky - Thermal Park Vrbov s geotermálnou vodou, v ktorej je možné pohodlne sa kúpať vo vonkajších bazénoch i v zime. Druhým z nich je AquaCity Poprad, ktorý si obľubu návštevníkov vyslúžil ako pre početné bazény a zážitkové atrakcie nielen pre deti, tak aj pre najväčšiu dvojposchodovú wellness zónu na Slovensku.

Kmeťov vodopád

Chystáte sa do Vysokých Tatier na viac ako 3 dni?

  • Najvyšší vodopád na Slovensku, Kmeťov vodopád s výškou 80 m, môžete navštíviť počas nenáročnej túry aj spolu s deťmi. Vyrazte za ním napríklad z Troch studničiek (trasa dlhá približne 6 km) alebo z Podbanského (trasa dlhá približne 8 km), odkiaľ sa po modrej značke dostanete do Kôprovej doliny a ku Kmeťovmu vodopádu. Najlepší výhľad si užijete z blízkej vyhliadkovej plošiny.
  • Čo by to bolo za turistiku v Tatrách, keby ste sa nezastavili na niečo dobré v jednej z miestnych legendárnych horských chát? Prvú a najstaršiu chatu vo Vysokých Tatrách, Rainerovu chatu, nájdete na Starolesnianskej poľane v ústí Studených dolín. Okrem občerstvenia si tu doprajte aj prehliadku pútavej expozície o histórii a súčasnosti horských nosičov, kde nechýbajú tradičné lyže, horolezecké vybavenie i množstvo dokumentárnych fotografií. Nezriedka tu môžete naraziť i na súťaže horských nosičov či iný zaujímavý program.
  • Kto si okrem turistiky rád dopraje aj poznanie minulosti a kultúru, ten by mal zavítať do tradičnej Štrbskej drevenice v Štrbe, kde dnes sídli etnografické múzeum. V domčeku, ktorý je dnes už vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku, si pozriete výstavu o tradičnom spôsobe života v podtatranských obciach.
  • Ešte viac zaujímavých tipov na výlety nielen vo Vysokých Tatrách si môžete prehliadnuť v našej turistickej Travelpedii.

Kde sa vo Vysokých Tatrách ubytovať?

Lacnejšie ubytovanie:

  • Penzión Encián stojí priamo v Tatranskej Lomnici, takže z neho budete mať blízko ku všetkým dôležitým turistickým trasám. Počas pobytu si užijete nielen úžasnú rustikálnu atmosféru penziónu, ale tiež chutnú polpenziu či oddych v privátnom wellness.

Zlatá stredná cesta:

  • Ubytovanie s parádnym výhľadom na Lomnický štít ponúkajú Apartmány Belveder . Výhľad nie je jediná prednosť apartmánov - čaká vás tu tiež fľaša vína v izbe, vstup do wellness centra s vírivkou a saunami aj neobmedzené využitie herne. Dieťa do 12 rokov má navyše pobyt s vami zadamro.

Luxusné ubytovanie:

  • Na pobyt vo veľkom štýle sa môžete tešiť v Hoteli Panorama **** v Tatranskej Štrbe, ktorý je skutočne luxusný. Nadštandardný komfort zažijete v izbách i apartmánoch, a k tomu nechýba ani výborná strava, zábava pre deti i odpočinok v bohato vybavenom wellness centre.

Náš tip: Alebo si ideálne ubytovanie pre vás vyberte sami z našej širokej ponuky hotelov a penziónov vo Vysokých Tatrách.

Autor článku:

Aktualizované: 19. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet