Kam za najkrajšími vianočnými trhmi v Poľsku v roku 2022?

K obdobiu adventu neodmysliteľne patria aj vianočné trhy. Ak vás už tie slovenské ničím neprekvapia, vyberte sa za nefalšovanou vianočnou atmosférou do Poľska. Miestne trhy vás očaria skvelými výrobkami, svetelnou výzdobou a aj niečím navyše.
Kam za najkrajšími vianočnými trhmi v Poľsku v roku 2022?

Vianoce patria v Poľsku medzi najočakávanejšie a najkrajšie sviatky roka, a tak niet divu, že sa Poliaci na narodenie Ježiška vždy svedomito pripravujú. Mestá sa rozžiaria tisíckami malých svetielok, ktorým tradične kraľuje vianočný stromček v strede námestia. Okolo neho nesmú chýbať kolotoče a stánky s tým najlákavejším tovarom. A všade naokolo sa vznáša tá úžasná vôňa ihličia, grilovaných dobrôt a koreneného punču. Ešte šťastie, že tie najobľúbenejšie poľské trhy nájdete v mestách stojacich len pár hodín cesty zo Slovenska. Vydajte sa teda do Krakova, Vroclavu alebo do Katovíc napríklad na aj na celý víkend a užite si to najlepšie, čo tieto mestá v predvianočnom období ponúkajú.

🎄 Krakov

Vianočné trhy v poľskom Krakove sú pre svoju perfektnú sviatočnú atmosféru priam svetoznáme. Každoročne sa konajú v historickom centre mesta na Trhovom námestí. Sem sa po precíznom výbere dostanú len predajcovia s kvalitnými poľskými výrobkami alebo miestni umelci. Kúpiť tak môžete originálnu keramiku, ozdoby na stôl i stromček, šperky a doplnky s jantárom, ktorým je Poľsko známe, či vlnené papučky a iné darčeky. Ak ale vianočné trhy navštevujete kvôli výnimočným gastronomickým zážitkom, máte sa na čo tešiť. Ochutnať musíte tradičný oscypek pečený na grile s brusnicami alebo bigos, čo je pokrm z čerstvej alebo kvasenej kapusty, červeného mäsa, údeného bôčiku, húb a korenia. Na zahriatie skvele poslúžia čerešňová vodka alebo pitný med, ktorý má údajne len pramálo spoločné s našou medovinou. Milovníkom duchovnej stránky Vianoc odporúčame návštevu skutočne skvostného chrámu Panny Márie priamo na Rynku Głównom. Okrem krásnej výzdoby si tu budete môcť prehliadnuť tiež najväčší zachovaný gotický oltár v Európe. Výhodou je, že poľský Krakov leží sotva pár kilometrov od našich hraníc, a tak všetky lákadlá vianočných trhov stihnete aj za jeden víkendový pobyt.

S Krakovom sa spája ešte jedna vianočná tradícia - výroba jasličiek s názvom krakovský szopek. Ide o pestrofarebné „betlehemy“ vyrobené z dreva, ktoré môžu dosahovať veľkosť až 2 metre na výšku a 3 metre na šírku. Najčastejšie býva ich podoba inšpirovaná chrámom Panny Márie alebo hradom Wawel. Tieto unikátne jasličky počas trhov určite neprehliadnete, no ak sa chcete prísť pozrieť na ich slávnostnú výstavu, zamierte prvý decembrový štvrtok na Rynek Główny k soche spisovateľa Adama Mickiewicza.

  • Termín konania: 25. 11. 2022 - 1. 1. 2023

🎄 Katovice

Za ďalšími rozprávkovými vianočnými trhmi u našich severných susedoch sa vyberte do Katovíc, ktoré ležia 2 hodiny cesty od hraníc Slovenska. Hlavné námestie Rynek vás tu privíta množstvom stánkov s lákavým tovarom, fantastickou vôňou miestnych pochúťok aj pódiom s kultúrnym programom. Okrem množstva hračiek a sladkých perníkov tu deti nadchne tiež rozprávkový domček s pohyblivými figúrkami či rozprávkový vláčik. Návštevníci každého veku sa zas môžu tešiť na vysvietenú poschodovú pyramídu, vianočný betlehem či klzisko. V Katoviciach tohto roku nebude chýbať ani bohatý kultúrny program, ktorý si najlepšie vychutnáte s pohárom vareného vína v ruke. Hlad zase najlepšie zaženiete oštiepkom pečeným na grile so sladkými brusnicami.

  • Termín konania: 18. 11. 2022 - 8. 1. 2023

🎄 Vroclav

Pre mnohých Poliakov sú tradičné vianočné trhy vo Vroclave tie najkrajšie v celej krajine. Prečo je tomu tak? Mesto, ktoré je pre svoju krásu aj množstvo ostrovčekov pospájaných mostami prezývané aj „poľské Benátky“, sa v čase adventu zahalí do úžasnej sviatočnej atmosféry. Pestrofarebné domy s vysokými štítmi na hlavnom Rynku miestni ozdobia tisíckami svetielok a priamo na námestí sa objavia desiatky drevených stánkov, kolotočov a, samozrejme, tiež vysvietený vianočný stromček. V stánkoch na vás čakajú tie najoriginálnejšie darčeky pre vašich blízkych v podobe drevených i kožených výrobkov, hračiek a doplnkov, chýbať nebudú ani šperky, vianočné ozdoby či oblečenie. Lahodné vône vás zas zlákajú na ochutnávku sladkých pirohov, pečených klobás či perníkov s čokoládovou polevou. Ak už budete mať všetky stánky na hlavnom námestí prezreté, vydajte sa popri uličkách lemovaných pre mesto typickými trpaslíkmi rôznych podôb na námestíčko Plac Solny, kde vroclavské vianočné trhy pokračujú. Na tomto námestí môžete tiež navštíviť trojposchodový rozprávkový dom s vyhliadkovou vežou a žiariacimi hodinami.

Je vám zima? Vo Vroclave sa môžete zohriať v najstaršej reštaurácii v Európe, ktorá funguje nepretržite už od roku 1519. Nájdete ju v stredovekých pivniciach starej radnice na hlavnom námestí a spoznáte ju podľa názvu „Piwnica Świdnicka“. Okrem miestnych špecialít si tu môžete dopriať tiež pivo - popíjať ho budete v rovnakých priestoroch, v akých si ho vychutnávali velikáni ako Chopin, Goethe či Chaplin.

  • Termín konania: 18. 11. 2022 - 31. 12. 2022

🎄 Gdansk

Za trochu netradičným zážitkom sa vydajte do prístavného mesta Gdansk, ktoré leží na na severe Poľska. Práve tu si budete môcť užiť jedinečnú atmosféru vianočných trhov spolu s vôňou mora v ovzduší a prechádzkami po zimnej pláži Baltského mora. Za drevenými stánkami ozdobenými svetielkami sa vyberte na historické hlavné námestie zvané Targ Węglowy. Vôňa miestnych grilovaných špecialít a ďalšie stánky plné remeselných výrobkov a tradičných jantárových šperkov vás zavedie aj na priľahlé ulice W. Bogusławskiego a Tkacka. Ani tento rok tu nebudú chýbať parádne atrakcie pre malých aj veľkých, ako sú anjelsky mlyn či historický kolotoč s koníkmi, na ktorý je radosť čo i len sa dívať. Necháte sa zlákať aj na jazdu?

  • Termín konania: 18. 11. 2022 - 23. 12. 2022

Autor článku:

Eva PrcínováEva Prcínová
Aktualizované: 18. 3. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Poľsko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet