Čo ste o Poľsku nevedeli

Ako dobre poznáte našich susedov? V Poľsku si zaplávate v mori, na pláži pozbierate zlato a nájdete tu aj Benátky alebo najrozľahlejší hrad na svete. Od krajiny s viac ako tisícročnou históriou nič menej ani nečakajte.
Čo ste o Poľsku nevedeli

Keď sa pozrieme na mapu Poľska, všimneme si predovšetkým jeho rozlohu. Poľská republika je deviatou najväčšou krajinou v Európe a radí sa do prvej desiatky najľudnatejších. Ďalej môžeme vidieť, že Poľsko je z väčšiny tvorené nížinami, aj napriek tomu tu však nájdete viac prírodných zaujímavostí, než by ste čakali.


Veľhory na juhu Poľska

Juh krajiny je lemovaný horami, či už sú to Karpaty, poľské Tatry s najvyšším vrchom Rysy alebo Krkonoše, o ktorých najvyšší bod Sněžku sa Poľsko delí s Českou republikou. Na poľskej strane Tatier ležia najväčšie tatranské plesá, najväčšie z nich je Wielki staw, najvyhľadávanejším je ale pôvabné Morskie oko.

Piesočné duny a morské pobrežie

Na severe svojej krajiny majú Poliaci prístup k Baltskému moru. V Słowińskom národnom parku s rozlohou 180 km², ktorý sa tiahne pozdĺž pobrežia Baltu, potom nájdete okrem iného aj piesočné duny. Za fotkami z piesočnatej pláže teda nemusíte jazdiť až do Tuniska alebo Talianska, stačí navštíviť susedný štát.

Zvyšky pralesa z doby ľadovej

Na hraniciach s Bieloruskom sa nachádza Bielovežský prales, domov viac ako 12 tisíc živočíšnych druhov vrátane vzácneho zubra európskeho. Príroda, ktorú tu uvidíte, predstavuje posledné zvyšky pravekého lesa z konca doby ľadovej, a preto bola zapísaná na zoznam UNESCO.

zubr

Mazurské jazerá

Na mape Poľska nájdeme viac ako 7 tisíc jazier. Na severovýchode Poľska blízko hraníc s Litvou sa nachádza oblasť Mazurských jazier, raj pre milovníkov rybárčenia, vodných športov a odpočinku v pokojnom prostredí. Celkovo sa v tejto oblasti nachádza 3 300 jazier, najväčšie z nich sú jazerá Sniardwy, Mamry a Niegocin. Okrem vodných plôch tu nájdete aj zaujímavé historické miesta ako napríklad pozostatky Hitlerovho bunkra „Vlčí brloh“.

Pokiaľ ide o zaujímavé miesta, ktoré vznikli ľudskou rukou, máte sa v Poľsku tiež na čo tešiť.

Údajne najkrajším a rozhodne najnavštevovanejším mestom Poľska je Krakov, ktorý bol až do raného novoveku i jeho hlavným mestom. Čo všetko tu môžete obdivovať, si môžete prečítať v samostatnom článku Krakov: praktický sprievodca.

Krakov - Najobľúbenejšie pobyty

Hrad Malbork

Na severe Poľska v blízkosti Gdanskej zátoky by ste našli hrad Malbork, ktorý je so svojou rozlohou 250 000 m² najväčším na svete. Hrad bol postavený nemeckým katolíckym rádom v 13. storočí ako pevnosť pod názvom Marienburg, do rúk Poliakov sa dostal až o dve storočia neskôr a stal sa rezidenciou kráľov. Dnes slúži hrad ako múzeum a od roku 1997 je zapísaný na zozname Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Varšava - mesto fénixa

Od konca 16. storočia je hlavným mestom Poľska Varšava ležiaca v jeho geografickom strede. Mnoho pamiatok tu ale nenájdete, pretože počas druhej svetovej vojny bolo starobylé mesto prakticky zničené. Po vojne vstala Varšava z popola ako fénix a stala sa moderným dynamickým mestom, kde sídli veľa inštitúcií, organizácií a nadnárodných korporácií. O histórii Poľska sa môžete dozvedieť v mnohých miestnych múzeách.

varšava

Gdansk

Prístavné mesto Gdansk je neodmysliteľne spojené s morom a jeho historické jadro pripomína holandský Amsterdam. Väčšina zaujímavých stavieb sa nachádza v tzv. Hlavnom meste a Starom meste a pochádza zo začiatku 17. storočia, tzv. zlatého veku Gdanska. V uličkách mesta nájdete príjemné kaviarne, kiosky a obchodíky s ponukou jantárových šperkov.

Vroclav - mesto stovky mostov

Aj stredná Európa má svoje Benátky a je nimi poľský Vroclav. V celom meste sa nachádza vyše 130 mostov a lávok, najviac z nich nájdete v centre a za najkrajší je považovaný Most Tumski. Tento most, tiež prezývaný most zamilovaných, bol postavený v roku 1889 a je najstarším oceľovým mostom vo Vroclave. Prvé zmienky o meste pochádzajú už z 10. storočia, nie je tu teda núdza o pamiatky. Začať môžete na Rynku, ktorý je stredobodom mesta, najlepšie si ale všetko prezriete počas plavby po rieke Odre.

Osvienčim - Brezinka

Poľsko je krajinou snáď najviac poznamenanou druhou svetovou vojnou a holokaustom, ktorý sa odohrával priamo na jeho území. Z pôvodného koncentračného tábora Auschwitz tak vznikol pamätník, aby sme si tu stále pripomínali, čoho sú ľudia schopní a čo by sa už znovu nemalo opakovať. Každoročne navštívi Osvienčim a Brezinku cez milión ľudí z celého sveta.

osvětim

Pamätník otvárajú denne o 8. hodine a zatvárajú v sezóne až o 19. hodine. Prehliadku absolvujete so sprievodcom alebo elektronickým sprievodcom s výkladom v slúchadlách. Medzi Osvienčimom a Brezinkou, kde sa nachádzal hlavný vyhladzovací tábor, je v lete pre návštevníkov zabezpečená autobusová doprava.

Vedeli ste, že

  • zhruba tretinu územia Poľska pokrývajú lesy?
  • poľská ústava z roku 1791 je najstaršia v Európe a druhá najstaršia na svete (USA 1787)?
  • vo Vroclave sa nachádza najstaršia reštaurácia v Európe "Piwnica świdnicki", v prevádzke od roku 1275?
  • „americký“ bagel pochádza z Poľska, konkrétne z Krakova, a do USA sa dostal až so židovskými emigrantmi?
bagel

Baltské zlato z mora

Typickým poľským suvenírom je šperk s jantárom. Prečo je to tak? Kusy jantáru, teda skamenenej živice stromov z obdobia treťohôr, sa už po stáročia objavujú ako naplaveniny Baltského mora v oblasti medzi poľským Gdanskom a ruským Kaliningradom. Už v staroveku bol tento materiál cenený. Po tzv. Jantárovom chodníku sa dopravoval až do Stredozemia, kde za neho platili striebrom a zlatom. Dodnes môžete pri troche šťastia na brehu Baltského mora naraziť na jantárové naplaveniny, najmä po búrke.

Zaujímavé čísla z Poľska

  • 13 miest zapísaných na zozname Kultúrneho dedičstva UNESCO
  • 17 nositeľov Nobelovej ceny (Marie Curie-Sklodowska má dokonca dve)
  • Takmer 90 % obyvateľov sa v Poľsku hlási k nejakej cirkvi (najviac ku katolíckej). To z Poliakov robí najviac veriaci národ.
  • Poľsko má 38,5 milióna obyvateľov, teda ako Česko, Maďarsko, Rakúsko a Švajčiarsko dohromady.
  • K poľskej národnosti sa hlási 60 miliónov ľudí, čo z Poliakov robí druhý najväčší slovanský národ. Tretina Poliakov však žije v zahraničí.

Útržky z histórie

Vznik poľského štátu sa datuje do roku 966, kedy tiež vládnuca dynastia Piastovcov prijala kresťanstvo. Počas svojej histórie muselo Poľsko neustále brániť svoju samostatnosť, od roku 1600 bolo 43krát napadnuté. Medzi rokmi 1795 a 1918 dokonca poľský stáť ani neexistoval, a to v dôsledku tzv. trojakého delenie Poľska, krajina bola rozdelená medzi Prusko, Rakúsko a Rusko. V novembri 1918 došlo k obnoveniu poľského štátu, druhá svetová vojna však krajinu opäť drasticky poznamenala. Do roku 1989 bolo Poľsko súčasťou východného bloku a v roku 2004 vstúpilo do Európskej únie ako najväčšia z postkomunistických krajín.


Do Poľska za zábavou a aquaparkami

Možno by ste nečakali, že v Poľsku nájdete zábavný park, ktorý sa vyrovná tým americkým. Zábavný park Energylandia v obci Zator asi 40 km od Krakova je miestom zábavy pre celú rodinu. Na ploche 26 hektárov tu nájdete okolo 60 atrakcií od tematických pre malé deti (napr. dedinu Vikingov), až po extrémny roller coaster, space gun alebo tsunami dropper.

Ďalej nájdete v Poľsku niekoľko dinoparkov a v Kladsku tiež Minieuroland s miniatúrami najvýznamnejších stavieb Európy. Poliaci síce nemajú toľko kúpeľov ako trebárs Maďari, zato sú ale experti na aquaparky. V Aqua Parku Wodny Krakow si okrem bazénov užijete aj umelú rieku a neobvyklé tobogany so svetelnými a zvukovými efektami. K dispozícii je tiež vodná lezecká stena, vodné pólo alebo pirátska loď so skutočnými vodnými delami. Ďalšie skvelé zážitky pri kúpaní ponúka napríklad Aqua Park Reda, Aqua Park Wroclaw alebo Aqua Park Zakopane.

dinopark

Autor článku:

Aktualizované: 25. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Poľsko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet