Objavte to NAJ zo Slovenska: 8 NAJlepších kúpeľov, kde sa budete cítiť ako znovuzrodený

Objavte skutočné bohatstvo Slovenska v podobe termálnej vody, ktorá lieči. Vybrali sme pre vás 8 najlepších slovenských kúpeľov, kde blahodarné pôsobenie minerálnej vody pocítite naplno.
Objavte to NAJ zo Slovenska: 8 NAJlepších kúpeľov, kde sa budete cítiť ako znovuzrodený

Túžbu po dokonalom odpočinku v termálnej vode a počas procedúr vám splnia tie najlepšie kúpele na Slovensku. Ktoré to sú? Čítajte ďalej!

1. Kúpele Piešťany

Elegantné kúpele ležiace na brehu rieky Váh pozná vďaka unikátnemu liečebnému bahnu aj viac než 200 ročnej tradícii snáď každý. Niet sa čomu diviť, Kúpele Piešťany si vyslúžili uznanie pre moderné liečebné metódy, aké nemajú konkurenciu v Európe ani v celom svete. Príďte aj vy vyskúšať blahodarné pôsobenie termálnej minerálnej vody (teplota 67 - 69 °C) s obsahom síry v rôznych formách. Miestna voda a hlavne sírne bahno je nezameniteľným pomocníkom pri liečbe ochorení pohybového ústrojenstva, reumatických či nervových ochorení. Doprajte si tu unikátne bahenné zábaly vo forme tzv. bahniska, ale aj niektoré z viac ako 60 procedúr, ako sú napr. zrkadlisko, masáže či liečba teplom.

Relax v príjemnom prostredí po procedúrach nekončí - kúpeľné mesto Piešťany ponúka nespočet možností zábavy i kultúrneho vyžitia. Prezrite si termálne jazierka na Kúpeľnom ostrove, prejdite sa po Kolonádovom moste a pristavte sa i pri symbole Piešťan - slávnej soche barlolámača. Navštíviť môžete i Balneologické múzeum, počas prechádzky romantickými parkami vám odporúčame tiež zavítať do Domu umenia Piešťany, kde sa pravidelne konajú koncerty, divadelné predstavenie aj festivaly. Ak ale nedáte dopustiť na aktívny odpočinok, užite si zábavu na Termálnom kúpalisku Eva, alebo si zahrajte tenis, golf či volejbal na jednom z ihrísk. Mestom prechádzajú i očarujúce turistické chodníky i cyklotrasy, vďaka ktorým spoznáte Piešťany vo svojej plnej kráse.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste k najlepším kúpeľom na Slovensku mali skutočne blízko.


2. Kúpele Trenčianske Teplice

Za skutočne nevšedným zážitkom i relaxom zamierte do našich najvyhľadávanejších kúpeľov v Trenčianskych Tepliciach. Objavíte v nich nielen 6 bazénov plných termálnej vody s obsahom síry, ale aj unikátne vaňové kúpele Hammam. Ako exotický názov napovedá, ide o kúpele vystavané v orientálnom štýle, kde si užijete masáže aj relax pod tromi zasklennými kopulami, arkádami s ornamentami či pri mramorovej fontáne. Účinky miestnej sírnej vody a minerálneho bahna ocenia hlavne návštevníci s problémami pohybového ústrojenstva, reumatici i tí, ktorých trápia nervové, kožné či gynekologické problémy. Skúsený personál poskytuje zábaly sírnym bahnom, obklady, masáže a termálna voda je výborná aj na pitnú kúru. Oddych v nezabudnuteľnom prostredí však padne vhod každému.

Ako sa pravé turecké kúpele dostali do Trenčianskych Teplíc? Počas svetovej výstavy v Paríži sa návrh kúpeľov pre egyptského vladára natoľko zapáčil vtedajšej majiteľke kúpeľov Ifigenii d´ Harcourt, až sa rozhodla požiadať vladára o povolenie výstavby kópie Hammamu v Trenčianskych Tepliciach. Egyptský panovník nielen vyhovel tejto žiadosti, ale dokonca poslal svojho dvorného architekta na Slovensko, aby na výstavbu kúpeľov osobne dohliadal.

Po blahodarných procedúrach sa vydajte do centra Trenčianskych Teplíc a spoznajte jeho bohatý kultúrny život. Počas prechádzok romantickým anglickým parkom môžete zavítať aj na jeden z mnoha festivalov, ktoré sa v kúpeľnom meste konajú. Medzi najznámejšie patrí festival Hudobné leto - najstarší medzinárodný festival komornej hudby v strednej Európe. V minulosti sa tu konal tiež svetovo uznávaný International Film Festival Trenčianske Teplice. Jeho súčasťou bolo udeľovanie ceny Hercova misia, počas ktorej bola tabuľka s menom oceneného herca uložená na Moste slávy pred hotelom s rovnakým názvom. Festival v Trenčianskych Tepliciach už počas svojho konania poctili návštevou osobnosti ako Franco Nero, Ornella Muti či Jean-Paul Belmondo.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste k najlepším kúpeľom na Slovensku mali skutočne blízko.

NÁŠ TIP:


3. Kúpele Turčianske Teplice

Kúpele v Turčianskych Tepliciach s obľubou navštevovali najvýznamnejší panovníci a šľachtici ako cisár Maximilián Habsburský či kráľ Žigmund Luxemburský. Hovorí sa, že miestna liečivá voda prinavrátila krásu aj grófke Márii Sečianskej, ktorú očarení muži nenazývali inak než Muránska Venuša. Nechajte sa aj vy rozmaznávať miestnou termálnou vodou, ktorá tu vyviera až zo 7 prameňov. Táto voda sa využíva hlavne na liečbu chorôb pohybového či tráviaceho ústrojenstva, kože či urologických a ženských problémov. Priaznivo pôsobí ale aj v prípade, ak túžite po obnove životnej energie a mladistvej krásy. Nechajte ju na seba vplývať v termálnych bazénoch, behom pitnej kúry alebo počas vodoliečby. Na ponuke procedúr nájdete i bahenné, rašelinové či parafínové zábaly, fyzioterapie aj unikátnu liečbu zlatom, pri ktorej vám zábal z plátkov zlata navráti mladosť, pomôže zregenerovať pokožku a prekrví ju. Súčasťou kúpeľného areálu je aj jeden zo NAJlepších aquaparkov Spa & Aquaparku Turčianske Teplice s bazénmi plnými liečivej vody, kde si môžete dopriať i zábavu na toboganoch či oddych vo Vitálnom svete.

O bohatý program mimo bazény sa postará kultúrne stredisko mesta. Zavítať môžete na jedno z mnoha divadelných predstavení, koncertov či iných vystúpení v rámci programu. Za relaxom uprostred zelene sa vydajte do kúpeľného parku. Natrafíte v ňom na pitné pramene aj lavičky rôznych bizarných tvarov, na ktoré si len s ťažkosťou sadnete. Skôr než na praktický účel tieto umelecké diela slúžia na to, aby vás pobavili a potešili vaše oči.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste k najlepším kúpeľom na Slovensku mali skutočne blízko.


4. Kúpele Aphrodite Rajecké Teplice

Za relaxom v štýlových antických kúpeľoch nemusíte chodiť ďaleko. Termálne kúpele Aphrodite v Rajeckých Tepliciach vám sen o prepychu medzi štíhlymi stĺpmi a mramorovými sochami bohov splnia priamo na Slovensku. Oddýchnete si tu vo vnútorných aj vonkajších bazénoch s liečivou vodou teplou až 38 °C, kde na vaše zdravie budú pozitívne pôsobiť ióny vápnika a horčíka. Tie majú mimoriadne priaznivý vplyv pri problémoch pohybového ústrojenstva, na nervový systém či choroby z povolania. Práve preto kúpele v Rajeckých Tepliciach s obľubou navštevujú osobnosti i športovci ako napríklad Peter Sagan, Marek Lomnický či slovenskí i zahraniční futbalisti. Pre dokonalý oddych navštívte aj bieloskvúce sa budovy taktiež postavené v antickom štýle. Nájdete v nich balneo centrum, kde budete relaxovať pri masážach, zábaloch, elektroliečbe, parafango či pri inhaláciách. Za návštevu stojí aj Saunový svet s orientálne ladenými interiérmi. Pestré mozaiky a exotické vône vás zlákajú na návštevu arabskej, mentolovej či bylinnej sauny, nájdete tu i soľnú saunu, Kneippov chodník a príjemné tepidárium. Svoje služby tu ponúkajú i kozmetický salón, manikúra a pedikúra. Alebo dáte prednosť návšteve záživných saunových rituálov? V Kúpeľoch Aphrodite si nebudete vedieť vybrať, kam skôr zavítať.

Prechádzky kúpeľným parkom si dosýta užijete aj v Rajeckých Tepliciach. Lokalitu si však užijú aj milovníci aktívnej dovolenky. Aj vy sa zamilujete do okolitej prírody pretkanej turistickými chodníčkami a cyklotrasami, ktoré vás dovedú k nádhernými vyhliadkam či hradu Lietava. V zime zas navštívte lyžiarske strediská v okolí.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste k najlepším kúpeľom na Slovensku mali skutočne blízko.


5. Kúpele Dudince

Juh Slovenska láka návštevníkov hlavne na kúpanie sa vo vychýrenej termálnej vode s liečivými účinkami. Teplá klíma a tiché prostredie naviac robia z Kúpeľov Dudince ideálne miesto na dovolenku plnú oddychu od každodenného stresu. O blahodarnom vplyve dudinskej vody vedeli už rímski vojaci, ktorí tu údajne zanechali 32 kamenných bazénov vytesaných do travertínu. Dnes si tu ale môžete dopriať oddych v ďaleko modernejšom prostredí - čaká vás relax na letnom kúpalisku Dudinka s termálnou vodou, v priestoroch kúpeľov alebo vo vitálnom svete Wellnea. Všade si doprajete oddych v termálnej vode s obsahom až 6 dôležitých minerálnych prvkov, ktoré pomáhajú pri liečbe pohybového aparátu, reumatických ochorení, srdcovo-cievneho systému či chorôb z povolania. Kúpele však odporúčame navštíviť aj v rámci oddychu a prevencie. Odpočívať budete vo vitálnom svete s vírivým bazénom a saunovým svetom s dvomi suchými a dvomi parnými saunami. Doobeda sa tu môžete zúčastniť aj cvičení a vodnej gymnastiky. Núdzu tu nebudete mať ani o ozdravné a oddychové procedúry ako vodoliečbu, elektroliečbu, zábaly a množstvo masáží podľa vášho želania. A čo robiť v Dudinciach okrem kúpania sa? Prechádzajte sa po chodníku zdravia či vo Fitparku, alebo vyrazte za kultúrou do lobby baru, spoločenskej sály či kaviarne Smaragd '78 priamo v kúpeľoch.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste k najlepším kúpeľom na Slovensku mali skutočne blízko.


6. Kúpele Nimnica

Aj keď Kúpele Nimnica patria k tým najmladším na Slovensku, rozhodne za našimi kúpeľnými velikánmi nezaostávajú. História obľúbených Kúpeľov Nimnica sa začala písať v roku 1952, keď pri stavbe vodnej nádrže objavili robotníci termálny prameň. Po čase začali pociťovať úľavu od bolestí kĺbov a namáhaných svalov a dolinou sa razom rozniesla zvesť o zázračnej vode, ktorá lieči. Vedci jej ozdravnú silu potvrdili, a tak sa v Nimnici zrodili ďalšie slovenské kúpele. Dnes si môžete užiť pôsobenie minerálnej vody s obsahom draslíka, horčíka, chlóru, jódu, sodíku a ďalších stopových prvkov, ktoré pomáhajú v liečbe pohybového ústrojenstva, tráviacej, obehovej aj dýchacej sústavy. Ak sa do Nimnice chystáte za oddychom aj rehabilitáciou, môžete sa tešiť na vodoliečebné kúpele aj kúpanie sa v bazénoch či vírivkách. Pre ešte lepšie pôsobenie termálnej vody sa terapia často spája s cvičením vo vode, čím svoje svaly a kĺby aj posilníte. V hlavnej budove Balnea Grand, ktorá je srdcom Kúpeľov Nimnica, sa vykonávajú liečebné procedúry, masáže, elektroliečba, inhalácie, teploliečba a mnohé ďalšie. Nájdete tu i Medicínske wellness centrum, kde sa nechajte rozmaznávať liečivou vodou v bazéne s masážnymi tryskami, vo vírivkách či tropických sprchách. Skvele vám padne aj návšteva sauny, kde môžete relaxovať v bylinnej, parnej, infra alebo vo fínskej saune. Možnosti relaxácie sú v Nimnici skutočne bohaté.

Odpočinok za stenami Balneo centra nekončí - zavítať tu môžete do soľnej jaskyne alebo tichej čitárne. S priateľmi si poseďte v kaviarni alebo navštívte Kursalon, ktorý je vlastne bar s krbom, vyhliadkou, bowlingom i detským kútikom. Zahrať si tu môžete tiež biliard a stolný tenis. Za slnečného počasia sa nechajte zlákať na prechádzku tichým lesoparkom, vydať sa môžete tiež na turistiku po vyznačených chodníkoch v okolí.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste k najlepším kúpeľom na Slovensku mali skutočne blízko.


7. Bardejovské kúpele

Uprostred nespútanej prírody východného Slovenska a významných kultúrnych pamiatok objavíte ďalší vzácny klenot - Bardejovské kúpele. Na pomerne malom území tu vyviera až 10 termálnych prameňov, ktoré sa vďaka svojmu zloženiu pýšia jednou z najvýznamnejších vôd v Európe. Prvé zmienky o miestnych kúpeľoch pochádzajú už z roku 1247, pre pravidelnú kúpeľnú liečbu sa využívajú od 15. storočia až dodnes. Užiť si tak môžete podobné rozmaznávanie a pohodlie, aké zažívali významní návštevníci ako Alexander I., Mária Lujza - manželka cisára Napoleona či cisárovná Alžbeta známa pod menom Sissi. Prechádzka kúpeľnou kolonádou vás privedie k prameňom s názvami Herkules, Alžbeta, Klára či Napoleon. Všetky sú pitné a pomáhajú liečiť žalúdočné či dýchacie problémy. Ešte lepšie pôsobenie vody pocítite, ak sa zveríte do starostlivosti terapeutov počas kúpeľov, inhalácie, rehabilitačných cvičení, masáží či špeciálnych procedúr, akými sú teploliečba, lymfodrenáž či elektroliečba. Problémy obehového ústrojenstva, dýchacích ciest či fyzickú a psychickú vyčerpanosť zaženiete aj vo Wellness a Vodnom svete s relaxačným bazénom s tryskami, kľudovým i detským bazénom. V Saunvom svete sa zas zdravo zapotíte v suchej, inhalačnej či infrasaune, a tiež v pare. Na záver sa nezabudnite schladiť prechádzkou po Kneippovom chodníku a pri ľadovom vedre. Oddýchnite si na vyhrievaných laviciach tepidária a doprajte si aj nealkoholický drink z baru priamo vo wellness.

Bardejovské kúpele vás nenechajú zaháľať na lehátku príliš dlho. Prechádzajte sa po krásnom kúpeľnom prostredí, v srdci ktorého leží kolonáda s prameňmi a kúpeľný dom. Navštíviť tu môžete Muzeálny apartmán venovaný cisárovnej Sissi alebo sa prejdite po náučnom chodníku s rovnakou témou. V letných mesiacoch sa vydajte na neďaleké letné kúpalisko, zahrajte si tenis, petang, squash alebo navštívte soľnú jaskyňu. Pobyt na východe Slovenska využite i na návštevu NAJúžasnejších pamiatok zapísaných na Zoznam UNESCO, ktorými je okolie Bardejova priam posiate.


8. Wellness centrum Aquamarin - Podhájska

Aj keď sa Wellness centrum Aquamarin v Podhájskej nepýši pomenovaním “kúpele”, kvalitou služieb a termálnou vodou s liečivými účinkami medzi ne rozhodne patrí. Obec ležiacu sotva 27 km od Nových Zámkov preslávila hlavne jej unikátna voda, ktorá sa zložením a obsahom podobá tej zo svetoznámeho Mŕtveho mora. Jej liečivé účinky pocítili už stovky návštevníkov, ktorých sužovali problémy s dýchaním, kožou či bolesti kĺbov a chrbta. Či už hľadáte podobnú pomoc aj vy, alebo túžite len po troche odpočinku, zavítajte do nedávno otvoreného Wellness centra Aquamarin. Čakajú vás tu dva vonkajšie bazény a vnútorný bazénový komplex s vírivkou, relaxačným bazénom, kde vás vymasírujú vodné trysky, vodopád a unesie divoká rieka. Deti sa vybláznia v detskom bazéne, na šmýkačkách či toboganoch. Súčasťou wellness centra je i Vitálny svet s fínskou a biosaunou, soľnou či bylinkovou inhaláciou, kde nechýba ani osvieženie v ľadopáde a ochladzovacom bazéne. Oddych zavŕšte driemaním v tepidáriu alebo jednou z ponúkaných procedúr či masáží.

Ak vyhľadávate okrem priaznivých účinkov liečivej vody aj štýlové prostredie, navštívte Rímske kúpele priamo v Podhájskej. Steny pokryté mozaikami, rímske stĺpy a sochy vám relax v štýle antických božstiev ešte viac spríjemnia. Usaďte sa do veľkého sedacieho bazéna s termálnou vodou teploty 33 - 38 °C, do vírivky alebo si doprajte Kleopatrin kúpeľ. Ani tu nechýba Saunový svet, relaxačné vaňové kúpele, masáže alebo skrášľovacie procedúry, akým by neodolala ani sama Kleopatra.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste k najlepším kúpeľom na Slovensku mali skutočne blízko.

Autor článku:

Aktualizované: 25. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Slovensko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet