Výlety do prírody sú stále povolené. Kam ísť na zaujímavú prechádzku na Slovensku?

Okolie vášho bydliska je vám už tak dôverne známe, že sa vám ani nechce chodiť von? Máme pre vás tipy na pokojné prechádzky i náročnejšie túry po Slovensku, ktoré zvládnete po práci či cez víkend.
Výlety do prírody sú stále povolené. Kam ísť na zaujímavú prechádzku na Slovensku?

Jedna z mála povolených, ba priam odporúčaných činností, ktorá nám v tomto čase ostala, je prechádzka v blízkej prírode. A teraz nemyslíme cestu z práce a domov, chôdzu do obchodu a späť ani zdravotný okruh okolo sídliska. Vyrazte po práci či cez víkend neďaleko za mesto a vyčistite si hlavu - v našom článku vám ukážeme, že aj neďaleko za mestskými múrmi sa nájdu zaujímavé ciele výletov. Vybrali sme pár tipov na menej známe i obľúbené miesta, kde nemusíte platiť vstupné a prechádzku si tu užijete na jeseň i v zime. Tak kam sa vyberiete?


Trenčín a okolie

Aj keď mesto Trenčín patrí vďaka majestátnemu hradu a okúzľujúcemu námestiu medzi tie najkrajšie na Slovensku, za parádnym výletom sa oplatí vydať aj do okolitej prírody. Opustite teda dobre známe mesto a vedzte, že nebudete ľutovať - okolie Trenčína je plné nevšedných výletných cieľov.

  • Doslova pár krokov od centra je vzdialený Lesopark Brezina, ktorý bol v minulosti (ešte ako priestranná lúka) využívaný ako pastvina pre kozy. Dnes sa tu poprechádzate hájmi vysokých bukov, hrabov, čerešní a, samozrejme, briez, podľa ktorých je lesopark i pomenovaný. Okrem prechádzok sa tu môžete oddávať aj behu, cykloturistike a v zime i bežkovaniu.
  • Ďalším obľúbeným cieľom víkendovej turistiky je nevšední vrch Krasín (11 km od centra) stojaci pri obci Dolná Súča. Na vrchu vápencového kopca vás čakajú zvyšky stredovekého hradu z 13. storočia, a tiež sa môžete tešiť na odmenu za výstup v podobe úžasného výhľadu na Trenčín i Trenčiansky hrad.
  • Za ešte lepšími výhľadmi sa vyberte na neďalekú rozhľadňu Dúbravka pri obci Soblahov (7 km), kam vás dovedie aj značená cyklotrasa. Z drevenej vyhliadky pripomínajúcej chalúpku sa vám naskytne úžasný výhľad na Biele Karpaty, Považský Inovec, Strážovské vrchy aj okolité mestá.
  • Úplne iný a o to viac nevšedný zážitok na vás čaká blízko obce Haluzice (24 km od Trenčína), kde sa v hlbokom lese pripomínajúcom dažďový prales skrýva 1 km dlhá Haluzická tiesňava. Úsek vymodelovaný eróziou potoka je dnes obľúbeným cieľom turistov pre mnoho fotogenických zákutí a nevšedné prírodné bohatstvo, ktoré ponúka. Prechádzka značených vás môže zaviesť až k romantickej zrúcanine kostolíka, kde môžete naraziť i na fotiacich sa mladomanželov.
  • Pokiaľ už ale máte okolie Trenčína prejdené krížom-krážom, vydať sa môžete aj do neďalekých Trenčianskych Teplíc (14 km), kde si doprajete tichú prechádzku kúpeľným mestom. Alebo dáte prednosť túre až na vrch Omšenská baba?

Liptovská Mara

Liptov

V krásnej krajine Liptova učupenej medzi Vysokými i Nízkymi Tatrami je vždy čo objavovať. Krajinou prechádza viac ako 50 značených turistických chodníčkov, ktoré vás dovedú k nevšedným cieľom, pamiatkam i prírodným zaujímavosti.

  • Počas prechádzok po západných brehoch Liptovskej Mary zamierte aj do blízkej Bešeňovej. Prezrieť si tu môžete nezvyčajný prírodný úkaz - Bešeňovské travertíny - ktoré vplyvom počasia menia farbu s každým ročným obdobím.
  • Na turistiku po menej známych, no o to zaujímavejších trasách a horách vás zlákajú Chočské Vrchy.
  • Urobte si spolu s deťmi pohodovú túru a vydajte sa na najvyššie položený slovenský hrad. Ide o Liptovský hrad stojaci na vrchu Sestrč, kam sa dostanete od Medokýšu Kalameny cez Sedlo pod Kráľovou. Ak vám v deň výletu bude priať počasie, odmeňte sa kúpeľom v obľúbených termálnych prameňoch Kalameny.
  • Okúzľujúcou scenériu sa môže pochváliť aj obec Lúčky, kde priamo centrum obce zdobí travertínový vodopád vysoký 13 metrov.
  • Na milovníkov ďalekých výhľadov čaká na Liptove mnoho krásnych rozhľadní. Medzi tie najobľúbenejšie patrí rozhodne tá na konci Pavčinej Lehoty.

Slovenský raj

Slovenský raj

Pokiaľ patríte medzi skúsených turistov v dobrej kondícii, zbystrite. Skvelým miestom na jesennú či zimnú turistiku pre vás môže byť Slovenský raj, ktorý sa vďaka zamrznutým vodopádom a rebríkom ovešaným cencúľmi mení na nádherný ľadový chrám. Ten, kto je zvyknutý na turistiku s pomocou mačiek a čakanov, si túru zamrznutým Slovenským rajom užije. A čo viac - o jedinečný zážitok vás nepripravia zástupy turistov a čakanie v rade - v zime ich tu takmer nenájdete!

  • Turisti, ktorí už prechod zimným Slovenským rajom absolvovali, si nevedia vynachváliť prechod zamrznutým - Prielomom Hornádu a roklinou Suchá Belá. Ak máte doma malého horolezca, vezmite ho so sebou. Prechod s pomocou skúsených rodičov zvládnu i deti.
  • O niečo jednoduchšie a romantickejšie prechádzky vás čakajú na brehoch najväčšej vodnej nádrže na Slovensku - Palcmanskej Maši.

Štrbské pleso zima

Vysoké Tatry

Kto nenavštívil Vysoké Tatry v zime, ten akoby tu ani nebol. Krásne hory a krajina zasypaná snehom sa na niekoľko mesiacov v roku mení nielen na raj lyžovania a zimných športov, ale tiež na perfektné miesto na výlety. Či už preferujete romantické prechádzky okolo zamrznutých plies, alebo adrenalínové výstupy so sprievodom horského vodcu, vo Vysokých Tatrách si určite prídete na svoje.

  • Pred turistikou v horách sa vždy uistite, že máte správnu výbavu a že vás čakajú vhodné poveternostné podmienky. Až potom sa vydajte na túru po jednom z 20 turistických chodníkov vedúcich Tatranským národným parkom, ktoré sú dostupné i v zime.
  • Medzi neodolateľné zimné ciele patrí prechádzka okolo Tatranskej Lomnice, ktorú zvládnu i deti. Vydať sa odporúčame tiež ku snehovému betlehemu pri Rainerovej chate či k Tatranskému dómu - kostolu z ľadu na Hrebienku.
  • Snáď povinnou zastávkou v Tatrách je Štrbské pleso s legendárnou kulisou hotela a hôr.
  • Ďalšie kroky počas vašej nenáročnej prechádzky môžu viesť po krásnej horskej osade Starý Smokovec, kde si prezrite tiež miestny kostolík so zaujímavou architektúrou.
  • Úchvatný pohľad vás čaká počas túry z Hrebienka až k Studenovodským vodopádom, ktoré v zime zamŕzajú do neuveriteľných tvarov. Pokiaľ túžite zažiť trochu adrenalínu, skúste sa vrhnúť na skialpinizmus a prejdite napríklad jednoduchšiu trasu z - Hrebienka na Zamkovského chatu a Skalnaté pleso, alebo náročnú cestu z Mlynickej doline od Vodopádu Skok do Soliskového sedla. Nezabúdajte na opatrnosť!

Les

Južné Slovensko

Byť na juhu Slovenska znamená nachádzať sa blízko najrôznejším prírodným pamiatkam i ľudským výtvorom, ktoré v sebe nesú prvky kultúr z rôznych krajín. Užite si dostatok slnka a pamiatok, ktoré nikde inde neuvidíte - predstavujeme vám tie najzaujímavejšie z nich:

  • Sotva 60 km od Bratislavy si môžete prezrieť vodnú nádrž vrátane vodnej elektrárne na Vodnom diele Gabčíkovo. Ak budete mať šťastie na priaznivú situáciu, užiť si môžete aj vyhliadkovú plavbu cez plavebné komory.
  • Pohľad na skutočnú raritu sa vám naskytne v Kolárove, kde stojí posledný plávajúci mlyn na Slovensku, ktorý je i národnou pamiatkou. Vidieť sa ho rozhodne oplatí aj bez vstupu dovnútra. Vedie k nemu podobne unikátny celodrevený zastrešený most s dĺžkou 86 m a je najdlhší svojho druhu na Slovensku.
  • Pocitu ako na ďalekom Islande sa neubránite pri pohľade na unikátny čadičový vodopád v Šiatorskej Bukovinke. Prechádzka cez listnatý les vás zavedie aj na zrúcaninu niekdajšieho hradu Šomoška či na Rozhľadňu na Mačacej vzdialenej len 2 km od hradu.
  • Prechádzkou z obce Horné Zahorany sa vyhnete šliapaniu, no predsa vás turistický chodník privedie na rozhľadňu Maginhrad, z ktorej pri dobrom počasí dovidíte až do Maďarska.

Autor článku:

Aktualizované: 24. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Slovensko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet