Objavte to NAJ z Česka: 14 NAJkrajších zámkov (nielen) z rozprávok

Česko je krajinou nádherných zámkov. Niet divu, že sú vyhľadávanými lokalitami nielen medzi turistami, ale aj medzi filmármi. Pozrite sa s nami na tie najkrajšie zámky, ktoré hrali hlavnú úlohu v rozprávkach a filmoch, dovedna sme ich pre vás vybrali 14.
Objavte to NAJ z Česka: 14 NAJkrajších zámkov (nielen) z rozprávok

O prekrásne zámky nie je núdza ani v susednom Česku. Ktoré z nich sa rozhodne oplatí navštíviť? Čítajte ďalej!

Zámek Český Krumlov

1. Zámok Český Krumlov

Hrad a zámok Český Krumlov tvoria nádherný architektonický celok a vďaka svojej bohatej kultúrnej tradícii a rozlohe patrí medzi najvýznamnejšie pamiatky stredoeurópskej oblasti. Hneď po pražskom hrade je v Česku druhým najrozsiahlejším komplexom. Niet preto divu, že je zapísaný v Zozname UNESCO. Zámok je typický svojou pomaľovanou vežou čnejúcou nad mestom, podľa ktorej už z diaľky spoznáte, že ste dorazili do Českého Krumlova. Veža patrí spolu s Hrádkom k najstarším častiam komplexu a bola postavená už v 13. storočí. O tri storočia neskôr vzniklo Purkrabstvo. Unikátnym prvkom je Plášťový most spájajúci Rožmberské obydlia. Nevynechajte ani obdivuhodnú záhradu s letohrádkom Bellaire a letnú divadelnú scénu s unikátnym otáčavým hľadiskom, ktoré je slávne po celej Európe.

Tento skvost rodiny Rožmberkov funguje na filmárov ako magnet. Natáčala sa tu rozprávka Z pekla šťastie, Tri životy, Pyšná princezná (tá sa nakrúcala ešte v Hlboké a v Telči), film Řeka čaruje a mihol sa aj vo filme Jen ho nechte, ať se bojí a v ďalších filmoch.

Otváracia doba v letnej sezóne:

  • UT-NE: 9:00 – 18:00 hodin

Vstupné:

  • Vstupné v závislosti na vybranom okruhu pre dospelého vyjde na 50 - 280 Kč, pre seniorov a študentov na 50 - 220 Kč, pre deti do 18 rokov 50 - 190 Kč, deti do 6 rokov zadarmo.

Pzrite sa na tipy, kde sa ubytovať, nech to máte k zámku naozaj blízko.


 Zámek Hluboká nad Vltavou

2. Zámok Hluboká nad Vltavou

Pätnásť kilometrov severne od Českých Budějovíc sa nachádza jeden z najromantickejších zámkov Hluboká nad Vltavou. Sídlo je štylizované do anglickej tudorovskej gotiky. Predlohou mu bol anglický hrad Windsor. Za túto svoju podobu vďačí rodu Schwarzenbergovcov, ktorí zámok vlastnili od polovice 17. storočia až do začiatku druhej svetovej vojny. Schwarzenbergovci tu tiež založili rozsiahly krajinársky park. Zámok sa pýši 140 miestnosťami a 11 vežami. Počas prehliadky môžete nahliadnuť do súkromných izieb aj do prepychových reprezentačných sál s vyrezávaným obložením stien, kazetovými stropmi, elegantným nábytkom, krištáľovými lustrami a bohatými zbierkami obrazov, striebra, porcelánu a gobelínov. Navštíviť môžete i vežu alebo zámockú kuchyňu či jazdiareň.

Zámok Hluboká nad Vltavou sa roku 1952 stal bydliskom Pyšnej princeznej Krasomily a jej otca, panovníka Polnočného kráľovstva. Na rozprávkovom zámku sa natáčalo tiež niekoľko dielov seriálu Pan Tau.

Otváracia doba v letnej sezóne:

  • UT-NE: 9:00 – 17:00 hodín

Vstupné:

  • Vstupné v závislosti na vybranom okruhu pre dospelého vyjde na 150 - 280 Kč, pre seniorov a študentov na 100 - 220 Kč, pre deti do 18 rokov 50 - 110 Kč, deti do 6 rokov zadarmo.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, nech to máte k zámku naozaj blízko.


Zámek Konopiště

3. Zámok Konopiště

Zámok Konopiště ležiaci v Stredočeskom kraji neďaleko Benešova preslávil následník trónu Ferdinand d'Este so svojou rodinou a láskou k lovu. Napriek tomu, že sám bol vegetarián a najradšej si pochutnával na ovocných knedlíkoch, jeho posadnutosť lovom je vidieť na všetkých stenách zámočku obťažkaných trofejami zvieracích hláv. Okrem lovu sa Ferdinand venoval panstvu, z ktorého vybudoval zámok v historizujúcom štýle s modernými prvkami. Na ploche bývalej barokovej záhrady založil Ružovú záhradu so skleníkmi. Do zámku umiestnil svoje rozsiahle zbierky, ktoré získal ako dedičstvo po svojich talianskych predkoch aj svojou vlastnou zberateľskou činnosťou. Okrem trofejí uvidíte na zámku zachovalé interiéry arcivojvodskej rodiny a dozviete sa, ako sa žilo na habsburskom dvore na prelome minulého storočia.

Konopiště je medzi filmármi populárne. Kto by nepoznal preteky veteránov okolo Konopiště vo filme Jáchyme, hoď ho do stroje? Točila sa tu tiež rozprávka Ako sa budia princezné, komédia Jára Cimrman ležící spící a dokonca aj taliansky kriminálny seriál Chobotnica s Michele Placido.

Otváracia doba v letnej sezóne:

  • UT-NE: 10:00 – 17:00 hodín

Vstupné:

  • Vstupné v závislosti na vybranom okruhu pre dospelého vyjde na 240 - 330 Kč, pre seniorov a študentov na 190 - 260 Kč, pre deti do 18 rokov 100 - 130 Kč, deti do 6 rokov zadarmo.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, nech to máte k zámku naozaj blízko.


Zámek Lednice

4. Zámok Lednice

Zámok Lednice slúžil ako letné sídlo, je postavený v duchu tudorovskej neogotiky a od polovice 13. storočia patril rodu Lichtenštajnovcov, a to až do konfiškácie ich majetku po druhej svetovej vojne. Spolu so zámkom vo Valticiach sú tieto komplexy prezývané záhrada Európy. Zámok sa pýši rozsiahlymi zbierkami, úchvatné je drevené obloženie stien a schodiská, šľachtické izby s tečúcou vodou a ústredným kúrením. Mimoriadny je aj zámocký skleník, spolu s množstvom romantických stavieb v anglickom parku, v ktorom nájdete najstarší minaret v Európe, Apolónov chrám, empírový Chrám troch grácií alebo umelú zrúcaninu Janův hrad. Verejnosti prístupné miestnosti na prízemí zámku vynikajú rezbárskou výzdobou, ktorú môžete obdivovať v knižnici s vretenovým schodiskom, impozantnej vstupnej hale a na krásnych stropoch a spodnom obložení stien Tyrkysového, Červeného a Modrého salónu.

Zámok Lednice sa objavil v rozprávkach Království potoků, Dračí prsteň, a Princezná Fantaghiro. Zahrala si aj v seriáli Dobrodružstvá kriminalistiky.

Otváracia doba v letnej sezóne:

  • PO-NE: 9:00 – 17:00 hodín

Vstupné:

  • Vstupné v závislosti na vybranom okruhu pre dospelého vyjde na 100 - 240 Kč, pre seniorov a študentov na 80 - 190 Kč, pre deti do 18 rokov 40 - 100 Kč, deti do 6 rokov zadarmo.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, nech to máte k zámku naozaj blízko.


Zámek Červená Lhota

5. Zámok Červená Lhota

Červená Lhota je ďalším ikonickým zámkom, známym z množstva rozprávok a filmov. K zámku sa datuje prvá zmienka do roku 1465, bol len súčasťou pevností. Označenie Červená Lhota sa objavuje v roku 1602 a vychádza z farebnosti omietky pevnosti. Na konci 17. storočia došlo k prestavbe pevnosti do podoby barokového kaštieľa a začal sa využívať ako letohrádok. Na zámku si môžete prezrieť interiéry na prvom poschodí, podkrovné izby a pivnicu. Na návrší zámockého parku stojí renesančná kaplnka Najsvätejšej trojice, ktorá zaujme pôvodnými zachovanými maľbami a nápadito riešeným dreveným stropom symbolizujúcim nebeský Jeruzalem. Zámok je zo všetkých strán obklopený rybníkom, po ktorom sa môžete prejsť na lodičke ako Jiřík v rozprávke o Zlatovláske a pozrieť si ho z inej perspektívy.

Juhočeská Červená Lhota poslúžila ako kulisa pre mnoho krásnych rozprávok. Medzi najznámejšie patrí Zlatovláska, O šťastie a kráse a Princezná na hrášku. Natáčali sa tu aj filmy Svadby pána Voka a Pan Vok odchádza alebo napríklad Pan Tau.

Otváracia doba v letnej sezóne:

  • UT-NE: 9:30 – 17:00 hodín

Vstupné:

  • Vstupné v závislosti na vybranom okruhu pre dospelého vyjde na 100 - 190 Kč, pre seniorov a študentov na 80 - 150 Kč, pre deti do 18 rokov 40 - 80 Kč, deti do 6 rokov zadarmo.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, nech to máte k zámku naozaj blízko.


Zámek Valtice

6. Zámok Valtice

Dominantou Valtíc je barokový zámok s kaplnkou a kostol Nanebovzatia Panny Márie. Valtický zámok patrí medzi jednu z najrozsiahlejších svetských barokových stavieb na Morave. Na stavbe zámku sa podieľali známi európski stavitelia a svoju súčasnú podobu získal vďaka prestavbám v 17. a 18. storočí. Dnes patrí na Zoznam UNESCO. Verejnosti je sprístupnených 21 miestností. Prezrieť si môžete expozíciu o kniežacej rodine, opravené sály a zámocké divadlo. Podľa veľkosti a nádhery barokovej výzdoby a rokokového nábytku si môžete urobiť predstavu o vtedajšom živote bohatých šľachticov. Niet divu, že zámok býval sídlom rakúskeho cisára Františka Jozefa I. a jeho manželky Elisabeth. Medzi ďalšími významnými obyvateľmi a hosťami bol napríklad kancelár Metternich či knieža Josef Václav Liechtenstein.

Vo Valticiach sa natáčala pomerne nová rozprávka s názvom Snežný drak.

Otváracia doba v letnej sezóne:

  • PO-NE: 9:00 – 18:00 hodín

Vstupné:

  • Vstupné v závislosti na vybranom okruhu pre dospelého vyjde na 30 - 230 Kč, pre seniorov a študentov na 20 - 180 Kč, pre deti do 18 rokov 20 - 90 Kč, deti do 6 rokov zadarmo.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, nech to máte k zámku naozaj blízko.


Zámek Veltrusy

7. Zámok Veltrusy

Romantická krajina, lenivý tok rieky Vltavy, divoký lužný les, malebné stáročné stromy na skrytých lúkach, zlatisté polia obilia aj zdanlivo zabudnuté zákutia so sochami, kde sa zastavil čas - to všetko nájdete vo Veltruskom zámockom parku, jednom z najväčších v Čechách. Barokový zámok Veltrusy pochádza z prvej polovice 18. storočia, neskôr bol klasicisticky upravený. Stavba je situovaná do prírodne-krajinárskeho parku typu okrasného statku, ku ktorému patrí aj danielia obora. V roku 1754 sa tu konal historicky prvý obchodný veľtrh na svete, ktorý navštívila aj samotná Márie Terézia. Ak sa chystáte na dlhší výlet, odporúčame vám zamieriť na zámok z Prahy na bicykli. Areálom prechádza cyklotrasa Praha - Drážďany a sprievodcovia organizujú aj cykloprehliadky zámku. Pre romantické duše odporúčame prechádzku na konskom záprahu.

Zámok Veltrusy sa objavil v mnohých českých aj zahraničných filmoch. Z tých známejších spomenieme Babie leto a Malú morskú vílu. Dokonca sa tu natáčal aj Formanov Amadeus.

Otváracia doba v letnej sezóne:

  • UT-NE: 9:00 – 17:00 hodín

Vstupné:

  • Vstupné v závislosti na vybranom okruhu pre dospelého vyjde na 150 - 180 Kč, pre seniorov a študentov na 120 - 140 Kč, deti do 18 rokov 60 - 70 Kč, deti do 6 rokov zadarmo.

Zámek Orlík

8. Zámok Orlík

Zámok Orlík je ďalšou perlou medzi českými pamiatkovými objektmi. Jeho poloha na brehu orlického jazera ponúka nádherný výhľad do krajiny. Dejiny zámku sú nemenej zaujímavé, pretože sú pretkané najvýznamnejšími míľnikmi českej a európskej histórie. Návštevníkov očaria romantické interiéry s bohatými zbierkami, ktoré slúžia ako perfektná ukážka životného štýlu šľachty v 19. storočí. Výzdobou vyniká takzvaný Teskův sál svojimi vyrezávanými kazetovými stropmi a obložením stien. V podobnom duchu je vyzdobená aj rytierska sála. Na zámku môžete nájsť aj prvky empírového štýlu z napoleonskej doby, a to najmä na nábytku, ktorý si doviezol Karel Schwarzenberg z Paríža. Okolo zámku sa rozkladá anglický park sa Schwarzenberská hrobkou.

Na zámku sa natáčal film Alibi na vode a Sametoví vrazi.

Otváracia doba v letnej sezóne:

  • UT-NE: 9:00 – 17:00 hodín

Vstupné:

  • Vstupné v závislosti na vybranom okruhu pre dospelého vyjde na 200 - 350 Kč, pre seniorov, deti a študentov na 200 - 300 Kč, deti do 6 rokov zadarmo.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, nech to máte k zámku naozaj blízko.


Trojský zámek

9. Trojský zámok

Trojsky zámok sa nachádza v pražskej štvrti Troja, hneď vedľa zoologickej záhrady. Ide o pozoruhodnú stavbu, ale skôr než zámkom by sa dal nazývať vilou, pretože je postavený v štýle honosných rímskych víl. Staviteľ zámku Václav Vojtěch gróf zo Šternberka sa nechal inšpirovať na svojich cestách. Talianske vily uprostred nekonečných záhrad mu natoľko učarovali, že ich krásu chcel preniesť aj do svojej rodnej krajiny. Dominantou celej stavby je veľká sála, z ktorej sa do oboch strán rozbieha chodba s enfiládou priľahlých salónov. Po stranách stavbu vertikálne i horizontálne ukončujú dvojposchodové vežovité belvedéry. Impozantná je sochárska výzdoba dvojramenného schodiska vedúceho do záhrady. Monumentálne plastiky znázorňujú triumf antických bohov a súboj s titánmi.

Trojsky zámok učaroval filmárom po celom svete a niet divu. Natáčala sa tu adaptácie legendárnych Bedárov a po miestnych chodbách sa prechádzal Gary Oldman ako Beethoven vo filme Nehynúca láska.

Otváracia doba v letnej sezóne:

  • UT-NE: 9:00 – 17:00 hodín

Vstupné:

  • Vstupné v závislosti na vybranom okruhu pre dospelého vyjde na 150 Kč, pre deti a študentov na 60 Kč, deti do 6 rokov zadarmo.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, nech to máte k zámku naozaj blízko.


Zámek Ploskovice

10. Zámok Ploskovice

Zámok Ploskovice sa nachádza pri Litoměřiciach a bol postavený pre veľkovojvodkyňu Annu Máriu Toskánska, manželku vojvodu Gastona III., v prvej štvrtine 18. storočia. Naaranžovala si ho ako malé Versailles podľa vtedajšej ozdobnej módy v taliansko-čínskom štýle. Zámok slúžil šľachticom ako barokové letné sídlo. Jeho dnešná podoba pochádza z druhej polovice 19. storočia, nechal si ho upraviť cisár Ferdinand V. Habsburský. Zámok poskytuje rozsiahle zbierky nábytku, obrazov, skla a porcelánu. Za obdiv stoja maľby od Jozefa Navrátila a sochárska výzdoba od Václava Levého. V prízemí zámku sa nachádzajú unikátne umelé vodné jaskyne, tzv. grotty. V týchto priestoroch tiež môžete obdivovať studne, nástenné maľby a plastické zrúcaniny antických stavieb.

Zámok Ploskovice je často vyhľadávaný filmármi a objavuje sa v rozprávkach, celovečerných filmoch, seriáloch a dokumentoch. Nakrúcal sa tu legendárny Princ a Večernice, Ako si zaslúžiť princeznú alebo Jazerná kráľovná. Zo zahraničných filmov stojí za zmienku Amadeus od Miloša Formana alebo Princ a ja.

Otváracia doba v letnej sezóne:

  • UT-NE: 9:00 – 18:00 hodín

Vstupné:

  • Vstupné v závislosti na vybranom okruhu pre dospelého vyjde na 50 - 170 Kč, pre seniorov a študentov na 50 - 140 Kč, pre deti do 18 rokov deti 50 -70 Kč, do 6 rokov zadarmo.

Zámek Litomyšl

11. Zámok Litomyšl

Zámok Litomyšl je zapísaný na Zozname UNESCO, pretože patrí medzi jednu z najkrajších renesančných stavieb strednej Európy. Zámok bol postavený v rokoch 1568 - 1581 ako dar pre Máriu Manrique de Lara, ženu najvyššieho kancelára Kráľovstva českého Vratislava z Pernštejna. Zámok slúžil ako reprezentačné rodinné sídlo. Na jeho výstavbe a výzdobe sa podieľali prevažne talianski majstri a cisárski stavitelia. Na fasádach môžete obdivovať sgrafito obálkového a figurálneho vzoru, a na hlavnom nádvorí dve veľké bojové scény. Unikátom je dochované zámocké rodinné divadlo z roku 1797. To si nechali po veľkom požiari v roku 1775 vybudovať vtedajší majitelia. Javiskové dekorácie namaľoval viedenský dvorný maliar divadelných kulís Josef Platzer.

Renesančný zámok s viac ako ôsmimi tisíckami sgrafitmi tiež nemohol uniknúť pozornosti filmárov. Natáčal sa tu oscarový film Amadeus, Červený Bedrník z čias francúzskej revolúcie alebo koprodukčný film Zabudnite na Mozarta.

Otváracia doba v letnej sezóne:

  • UT-NE: 9:00 – 17:00 hodín

Vstupné:

  • Vstupné pre dospelého vyjde na 190 Kč, pre seniorov a študentov na 150 Kč, pre deti do 18 rokov 80 Kč, deti do 6 rokov zadarmo.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, nech to máte k zámku naozaj blízko.


Zámek Sychrov

12. Zámok Sychrov

O zámku Sychrov sa hovorí, že je kvetom Francúzska na českej pôde. Zámok bol postavený v novogotickom štýle a slúžil ako rezidencia pre francúzsky rod Rohanovcov. Dnes patrí k najvýznamnejším stavbám v štýle romantickej novogotiky francúzskeho typu. Zámok sa honosí bohatým pôvodným nábytkom, obrazmi a ďalšími doplnkami a hlavne rezbárskou výzdobou. * Obrazová galéria dokonca disponuje najväčšou zbierkou francúzskeho portrétového umenia v strednej Európe. Sychrovský zámok má ako jediný v Českej republike kráľovský apartmán, v ktorom mohli prespávať najvýznamnejší hostia**. V letnej sezóne môžete vziať svoje deti na prehliadku zámku s princeznou, prejsť si zámok za tmy v rámci nočných prehliadok či sa pozrieť na prehliadku sokoliarstva.

Príde vám zámok Sychrov povedomý? Asi ho poznáte z rozprávok Nesmrteľná teta či Zlatovláska. Natáčal sa tu tiež Mačací princ a Najkrajšia hádanka.

Otváracia doba v letnej sezóne:

  • PO-NE: 9:00 – 17:00 hodín

Vstupné:

  • Vstupné v závislosti na vybranom okruhu pre dospelého vyjde na 50 - 250 Kč, pre seniorov a študentov na 50 - 250 Kč, deti do 6 rokov zadarmo.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, nech to máte k zámku naozaj blízko.


Zámek Raduň

13. Zámok Raduň

Perla novogotického romantizmu, tak by sa tiež dal nazvať zámok Raduň nachádzajúci sa v rovnomennej obci. Pre lepšiu predstavu Raduň leží 7 km od Opavy. Pôvodne bol Raduň zemianskou pevnosťou, ktorú nechali v 16. storočí jeho majitelia prerobiť na renesančný zámok s tromi arkádovými krídlami. Za zmienku stojí cenná zámocká knižnica obsahujúca neuveriteľných 16 000 zväzkov kníh. K celej budove patrí hospodársky dvor, pivovar, unikátna zámocká oranžéria, priľahlá okrasná záhrada a rozľahlý zmiešaný lesopark so štyrmi rybníkmi. V parku sa nachádza viac než sedemsto cudzokrajných rastlín a citrusových drevín. Celý areál lesoparku patrí medzi najvýznamnejšie v Moravskoslezskom kraji vďaka svojmu kompozičnému usporiadaniu a dendrologickým kvalitám.

Na zámku sa natáčala rozprávka Vodná víla.

Otváracia doba v letnej sezóne:

  • UT-NE: 9:30 – 17:00 hodín

Vstupné:

  • Vstupné v závislosti na vybranom okruhu pre dospelého vyjde na 60 - 170 Kč, pre seniorov a študentov na 40 - 140 Kč, deti do 18 rokov 60 - 70 Kč, deti do 6 rokov zadarmo.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, nech to máte k zámku naozaj blízko.


Zámek Mnichovo Hradiště

14. Zámok Mnichovo Hradiště

Pôvodne renesančný zámok Mnichovo Hradiště bol postavený šľachticom Václavom Budovcem z Budova. Po bitke na Bílej hore ho získal do vlastníctva Albrecht z Valdštejna, ktorého pozostatky sú dodnes uložené v kaplnke sv. Anny. Rod Valdštejna vlastnil zámok až do roku 1946. Na konci 17. storočia bol prestavaný na barokový areál. Interiéry zámku zahrňujú vzácne zbierky porcelánu, kostýmov a zbraní. Rozsiahla knižnica ukrýva neuveriteľných 22 tisíc zväzkov kníh, medzi ktorými nájdete iluminovaný rukopisy a prvotlače. Niet divu, že je tak majestátna. Staral sa o ňu sám Giacomo Casanova. Ďalším unikátom je historické divadlo sa stále funkčnou mašinériou a pôvodnou zbierkou kulís s krajinnými i mestskými motívmi a rozličnými motívmi interiérov. Za zmienku stojí tiež obrazáreň so 111 obrazmi.

Zámok Mnichovo Hradiště sa objavil v rozprávkach Panna a netvor a Deváté srdce.

Otváracia doba v letnej sezóne:

  • UT-NE: 8:45 – 16:00 hodín

Vstupné:

  • Vstupné v závislosti na vybranom okruhu pre dospelého vyjde na 100 - 170 Kč, pre seniorov a študentov na 80 - 140 Kč, pre deti do 18 rokov 40 - 70 Kč, deti do 6 rokov zadarmo.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, nech to máte k zámku naozaj blízko.

Autor článku:

Aktualizované: 18. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Česko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet