Kam sa vydať na bežky naprieč celým Slovenskom?

Oddajte sa túto zimu jednému z najzdravších športov a prebrázdite našu zasneženú krajinu na bežkách! Prinášame vám prehľad najzaujímavejších bežkárskych trás, ktoré križujú Slovensko od západu na východ. Ktorú stopu vyskúšate ako prvú?
Kam sa vydať na bežky naprieč celým Slovenskom?

Nádherná príroda Slovenska sa znovu po roku zahalila do snehovej pokrývky a pre mnohých z nás to znamená jediné - čas zimných športov je tu! Ak vám ale počas lyžovania či snowboardovania na najvychytenejších lyžiarskych strediskách u nás chýbajú prenádherné výhľady a ticho prírody, je načase spomaliť. Nasaďte si trochu iné lyže a prebrázdite tie najkrajšie miesta Slovenska na bežkách. Uvidíte, že nájdete nespočet kilometrov divokých aj perfektne upravených trás pre bežecké lyžovanie, ktoré vás prevedú po dolinách i hrebeňoch hôr. Alebo dáte prednosť bežkovaniu v špeciálnych halách s osvetlením aj umelým snehom? V každom prípade vedzte, že vás čaká fantastický zážitok z bežkovania, ktorý si (na jednoduchších stopách) môžete užiť aj ako začiatočník či so svojimi deťmi. Kam sa vydať za najpopulárnejšími bežeckými trasami na Slovensku?

❄ Bežkovanie v okolí Bratislavy

Malé Karpaty

Dlhé zasnežené pláne ani hlboké lesy zasypané snehom síce v okolí Bratislavy často nenájdete, no nezúfajte - núdzu o zimné radovánky mať určite nebudete. Najbližšie stredisko zimných športov stojí totiž len 35 km od Bratislavy. Pohorie Malých Karpát blízko Pezinskej Baby v sebe ukrýva športový areál určený na bežecké lyžovanie s tromi upravovanými trasami. Najkratší okruh (2 km) je vhodný obzvlášť pre začínajúcich bežeckých lyžiarov, ktorých poteší nízkou náročnosťou trasy s celkovým prevýšením 48 m. Ďalšie trasy s dĺžkou 3 a 5 km sú zas určené skúsenejším bežkárom. O všetky tri trasy sa tu stará špeciálny ťažný skúter so zariadením na úpravu a kreslenie tratí, vďaka ktorému si užijete hladkú jazdu počas celej sezóny.

Javorníky

Západným Slovenskom prechádza pohorie Javorníkov, ktoré veľmi dobre poznajú všetci nadšení bežkári. Nachádza sa tu mimoriadne obľúbená Beskydsko-Javornícka bežecká magistrála s celkovou dĺžkou 54 km, ktorá vedie priamo po hrebeni Javorníkov. Počas zdolávania trás smerujúcich napríklad od Hotela Husárik pri Čadci až po Hotel Portáš na Kohútke si vychutnáte okrem nádherných výhľadov na zasneženú krajinu Kysúc, Beskýd i Javorníkov tiež zdraviu prospešný čistý vzduch miestnej oblasti známej ako klimatické kúpele.


❄ Bežkovanie vo Veľkej Fatre

Jedno z našich rozlohou najväčších pohorí, Veľká Fatra, sa v zime mení na obľúbený cieľ i niekoľkodňových prechodov na bežkách. Pokiaľ si na náročný prechod trúfate, vyzbrojte sa oblečením do každého počasia a správnym výstrojom. Začiatok vašej cesty za dobrodružstvom môžete zvoliť v Harmanci alebo v Malom Šturci, odkiaľ vykročte smerom na Kráľovú studňu. Trasa ďalej pokračuje po hrebeni, kde sa vám otvoria krásne výhľady na Malú Fatru i Nízke a Vysoké Tatry, a dovedie vás až na Smrekovicu. Posledný deň prechodu patrí zostupu do Ružomberka. Celková dĺžka trasy záleží od zvolených chodníkov a pohybuje sa v dĺžke okolo 90 prejdených kilometrov. Domov sa ale v každom prípade vrátite s ďalším úžasným zážitkom na konte.


❄ Bežkovanie na Orave

Krásy rozprávkovo zasneženej Oravy sa vám najlepšie ukážu, ak miestnu nespútanú prírodu prebrázdite na bežkách. Krajina je na to vďaka dostatku snehu a mierne zvlnenému rázu priam ideálna - stačí si už len vybrať nejakú z lákavých stôp vedúcich dolinami, rázovitými dedinkami a okolitými kopcami. Obľúbená je napríklad nenáročná trasa Kubínska hoľa – trasa od chaty Koliesko smerom na Revišné s dĺžkou 5 km, v Oravskej Polhore či trate pod Pilskom v Mútnom s celkovou dĺžkou až 30 km. V bežnej sezóne sa môžete každý víkend zúčastniť aj nejakého organizovaného behu či prechodu - na Orave o ne veru nie je núdza.


❄ Bežkovanie v Nízkych Tatrách

Nízke Tatry a neďaleké Kremnické vrchy pri Banskej Bystrici sú bohaté na bežecké trate a stopy v okúzľujúcej prírode. Vrch Chopok môžete prebrázdiť po troch trasách na severnej strane kopca alebo sa vydajte na skoro 30 km dlhú trať Biela púť. Pod Kremnickými vrchmi sa nachádza jeden z najlepších bežeckých areálov u nás, Aréna Skalka, kde nechýba trasa pre úplných začiatočníkov aj najťažšia stopa dlhá 25 km určená pre skutočných športovcov. Podobne profesionálne upravené trasy vás čakajú aj v okolí lyžiarskeho strediska Donovaly, ktoré určite nesmiete obísť bez povšimnutia. Pokiaľ vám k bežkovaniu ešte niečo chýba, zastavte sa do jediného biatlonového areálu na Slovensku v Osrblí.

Štiavnické vrchy

Nielen v lete, ale tiež v zime láka nádherné okolie Banskej Štiavnice množstvo športovcov. Niet sa čomu diviť, miestna príroda bohatá na pamiatky sa prvým snehom mení na raj zimných športov. Bežkárov nadchne hlavne 45 km značených bežkárskych trás, z ktorých je pravidelne udržiavaný najmä 10 km dlhý okruh medzi Červenou studňou a zjazdovkou Salamandra Resort. Miestni nadšenci sa pravidelne starajú tiež o úsek po Richňavský tajch, kde si tiež zabežkujete bez brodenia sa hlbokým snehom. Podobne schodná býva za priaznivých podmienok tiež turistická trasa GEO (Červená studňa – Zadné Rosniarky – Veterné sedlo) s dĺžkou 3,4 km, ktorá vedie po zelenej značke. Celá trasa je určená skôr pre zdatnejších bežkárov, ktorí sa už tešia na poriadne stúpanie. Ak sa sem ale chcete vydať aj s deťmi, odporúčame zvoliť trasu po Hornohodrušskom jarku s minimálnym prevýšením.

Nízke Tatry - Najobľúbenejšie pobyty

Starohorské vrchy - Šachtičky

Oblasť Šachtičky pri Banskej Bystrici (11 km) pozná každý milovník lyžovania a snowboardingu na Slovensku. Sídli tu totiž výborne vybavené stredisko Ski Šachtičky, ktoré láka návštevníkov zo širokého okolia. Okolité zasnežené lesy sú v zime pretkané množstvom okúzľujúcich bežeckých stôp, o ktoré sa stará skúter so stopou. Z bohatstva trás si tu nebudete vedieť vybrať: môžete zvoliť jednoduchý okruh Donovaly - okruh Polianka (2,8 km), stredne náročné trasy Šachtička - Izbica (6,4 km) či Močiare (6,1 km). Alebo si trúfnete na náročné trasy Donovaly - Šachtičky a späť (14,2 km) a stopu z Donovál na Španiu Dolinu (21,8 km)?


❄ Bežkovanie vo Vysokých Tatrách

Počas zimnej sezóny sa Vysoké Tatry a celé ich široké okolie menia na čarovnú krajinu zasypanú snehom aj dokonalý raj zimných športov. Okrem lyžovania, snowboardovania či turistiky sa tu môžete oddať tiež bežeckému lyžovaniu. Pre nadšených bežkárov je tu vyhradených 80 km pravidelne upravovaných bežeckých tratí každej náročnosti a ďalších 100 km stôp. Najdlhšia je 25 km dlhá stopa v Tatranskej Lomnici, no zahanbiť sa nedá ani trasa pri Starom Smokovci s dĺžkou 18 km, či stopy okolo Popradu. Najznámejšia oblasti na bežkovanie je ale tá pri Štrbskom plese.

Štrbské Pleso

Za skutočne profesionálnym zážitkom sa vydajte do Areálu bežeckého lyžovania Snow Štrbské Pleso, kde si vyskúšate klasický aj korčuliarsky štýl na rôzne náročných trasách. Nájdete tu dokopy 8 bežeckých okruhov s dĺžku od 1,5 až po 5 km, a tiež krásnu trať okolo Slepého plesa. Trate na štadióne sú dokonca umelo zasnežované, vďaka čomu si tu môžete bezstarostne zabežkovať počas celej sezóny. Tešiť sa tak môžete na jazdu po trasách horského charakteru vhodných na športové a kondičné bežkovanie, zdolávanie stredne náročných stôp i na rekreačnú jazdu po tratiach vhodných pre začiatočníkov a deti.

Západné Tatry

Pri návšteve Tatier neobchádzajte ani tie Západné, ktoré patria k turistami menej navštevovaným a o to kúzelnejším. Na bežkách oceníte hlavne peknú bežkársku trasu dlhú 8 km, ktorú zvládnu aj začiatočníci. Od Podbanského sa vydajte ku Kmeťovmu vodopádu a pokračujte po žlto značenej trase smerom ku Kôprovej a Tichej Doline, alebo po zelenej trase so zakončením Pod Grúnikom.


❄ Bežkovanie na východnom Slovensku

Ždiar - Spišská Magura

Zimný výlet po Bachledovej doline sa nezaobíde bez bežiek! Prejdite sa na nich po hrebeni Magury na výlet do Ždiaru po trase dlhej 20 km. Trať je pravidelne upravovaná snežným ratrakom, vďaka čomu je vhodné na všetky štýly bežeckého lyžovania. Druhá trasa vedúca na Príslop ponúka nerušenú jazdu tichou prírodou po bežeckej stope vhodnej na klasický štýl. Na vrch hrebeňa sa naviac dostanete pohodlne a bez šliapania - vyvezie vás tam Gondola Bachledka z Bachledovej doliny.

Slovenský raj

Núdza o dostatok bielych stôp rozhodne nehrozí ani v Slovenskom raji a okolí, prejsť na bežkách sa tu môžete po mnohých trasách v prírode aj v areáloch. Najväčšej obľube sa tu teší Areál bežeckého lyžovania Dobšinská Ľadová Jaskyňa, ktorý je situovaný priamo v prostredí Národného parku Slovenský raj. Informačná tabuľa na začiatku areálu vám ukáže mapu štyroch tratí, z ktorých si budete môcť vybrať cestu s dĺžkou od 2,4 km po 4,5 km. Všetky stopy sú pravidelne strojovo upravované pre vaše najväčšie pohodlie. Podobne je to aj v Areáli Mlynky - Biele vody, kde je za priaznivých snehových podmienok upravovaných až 6 okruhov. Medzi tie najpôsobivejšie rozhodne patrí trasa okolo Kráľovej hory s dĺžkou 10 km. Bežkovanie bez brodenia sa hlbokým snehom si užijete aj vo Všešportovom areáli Grajnár s piatimi okruhmi s dĺžkou až 13 km a prevýšením od 80 až 360 m. Trať s dĺžkou 14 km z Telgártu na Šumiac vás zas prevedie malebnou horehronskou krajinou. Ak si však chcete užiť jazdu mimo upravovaných tratí, myslite na to, že v Slovenskom raji je možný pohyb jedine po značených turistických chodníčkoch.

Volovské vrchy

Keď už v južne položených Košiciach napadne dostatok snehu, je potrebné to hneď využiť. Preto sa v čerstvom snehu za košickými sídliskami i v lesoparku Furča hneď začínajú objavovať stopy po bežkách. Za poriadnym športovým zážitkom sa ale radšej vydajte do neďalekých Volovských vrchov, napríklad na Kojšovskú hoľu, kde je v priestoroch bývalého lyžiarskeho strediska dodnes upravovaných 7 km tratí pre milovníkov bežkovania. Krásnu vychádzku zažijete pri jazde zo strediska Jahodná na vrch Predná Holica (947 m n. m.). Trasa vhodná i pre začiatočníkov je dlhá 8 km a prejsť sa dá korčuliarskym štýlom aj klasicky v stope. Ďalším rajom košických bežkárov je turistická trasa Kavečany – chata Hrešná, ktorú mnohí poznajú zatiaľ len ako krásne miesto letnej turistiky. Odporúčame vám prejsť si trasu tiež v zime na bežkách - spoznáte ju tak v novom, jedinečnom šate.

Levočské vrchy

Brázdiť po hrebeni kopcov na bežkách a pritom si vychutnávať nádherný panoramatický výhľad na štíty Vysokých Tatier, Kráľovu hoľu, na Slovenský raj i Spišský hrad - to znie ako nádherný sen. Splňte si ho a vydajte sa na bežky do Levočských vrchov, kde si užijete beh po špičkovo upravených trasách. O tie v lokalite Krúžok sa stará občianske združenie Levoča Nordic Centrum, vďaka čomu sa tu nachádzajú stopy a turistické lyžiarske trate s celkovou dĺžkou až 50 km a kvalitou, akú ocenia aj profesionáli. V areáli postupne vzniká tiež okruh osvetlený modernými LED svetlami, ktorý bude prvý svojho druhu na Slovensku!


❄ Kam ešte na bežky?

Slovensko križuje nespočetné množstvo ďalších bežeckých stôp vedúcich lesmi a čistou prírodou, o ktorých možno ani netušíte. Medzi tie menej známe, no nemenej kvalitné, patria bežkárske trate v Strážovských vrchoch, v oblasti Chvojnica. Miestne stopy vyhľadávajú hlavne tí, ktorí sa beh na lyžiach ešte len učia, keďže tunajší areál má pomerne malú nadmorskú výšku.

Keď budete mať na juhu stredného Slovenska šťastie na sneh, odporúčame vám vyraziť do krásnej prírody s inak listnatými lesmi. Stopy po bežkároch pred vami objavíte v okolí lyžiarskeho strediska Kokava - Línia, aj v okolí Tisovca v Stolických vrchoch, ktoré sú ideálne aj na dlhší prechod. Na bežkárov tu ale narazíte zriedka, a tak si užijete jazdu v dokonalom tichu prírody.

Autor článku:

Aktualizované: 20. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Slovensko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet