Objavte to NAJ zo Slovenska: 8 NAJkrajších jaskýň, ktoré sú svetovými unikátmi

Slovenské jaskyne sú ospevované ako „naj“ a právom. Ktorá z nich je najstaršou známou jaskyňou v Európe? O ktorej sa hovorí, že je navýznamnejšou jaskyňou svojho druhu na svete a ktorá naša jaskyňa je svojou výzdobou svetovou raritou? Čítajte ďalej.
Objavte to NAJ zo Slovenska: 8 NAJkrajších jaskýň, ktoré sú svetovými unikátmi

Spoznajte naše unikátne prírodné bohatstvo a navštívte najkrajšie jaskyne na Slovensku. Ktoré to sú? Čítajte ďalej!

Demänovská jaskyňa

1. Demänovská jaskyňa slobody

Našu najznámejšiu a najnavštevovanejšiu jaskyňu nájdete uprostred Demänovskej doliny na severnom úpätí Nízkych Tatier. Demänovská jaskyňa slobody je súčasťou najdlhšieho jaskynného systému na území Slovenska, ktorý sa nielen vďaka svojim rozmerom stal národnou prírodnou pamiatkou. Jaskyňu zdobí unikátna kvapľová výzdoba, ktorá ju radí medzi tie najkrajšie v Európe. Návštevu môžete absolvovať po dvoch trasách - na výber je dlhý okruh, kde si za 100 minút prehliadnete všetky krásy na ploche 2 150 m, alebo tradičný okruh s dĺžkou 1 150 m, ktorý prejdete za hodinu. Nech si ale vyberiete ktorýkoľvek, počas celej exkurzie budete vzhliadať k výnimočnej sintrovej výzdobe a obchádzať trblietavé jazierka. Medzi najzaujímavejšie úkazy patrí Večný dážď - nevysychajúci vodopád padajúci zo stropu, vašej pozornosti by nemal uniknúť ani Kamenný luster a pod ním vytvorená mohyla, ktorého zvuk kvapkajúcej vody údajne inšpiroval skladateľa Leoša Janáčka k vytvoreniu diela Všudybyl.

Otváracia doba v letnej sezóne:

  • PO: zatvorené
  • UT-NE: 9:00 - 16:00 hodín

Vstupné:

  • Výška vstupného sa líši podľa zvoleného okruhu, dospelého vyjde na 10 - 18 €, dieťa do 15 rokov na 5 - 9 €.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste k najkrajším jaskyniam na Slovensku mali skutočne blízko.

Domica

2. Jaskyňa Domica

Podzemný klenot Gemera zdobí čarokrásna kvapľová výzdoba s množstvom stalagmitov a stalaktitov, ktorá jaskyni vyslúžila zápis na Zoznam svetového dedičstva UNESCO. Vydajte sa za jej krásami do juhozápadnej časti Slovenského krasu, vchod do jaskyne leží v obci Dlhá Ves. Jaskyňa Domica je súčasťou rozsiahleho jaskynného systému, ktorý zasahuje až do Maďarska. Na Slovensku si môžete prehliadnuť len ¼ z jej plochy. Aj to však stačí, aby ste spoznali jej najvýznamnejšie úkazy - patrí medzi ne napríklad Majkov dóm (pomenovaný podľa objaviteľovi jaskyne) s kaskádovými jazierkami nazývanými Rímske kúpele. Prehliadnete si tu tiež cibuľové stalaktity, pagodovité stalagmity a možno zbadáte aj jedného z 1 500 vzácnych netopierov, ktoré jaskyňu obývajú. Sprievodca vám ukáže aj miesta významných archeologických nálezov po človeku z obdobia neolitu, ktorý jaskyňu obýval pred viac než 5 000 rokmi. Zdá sa vám počas prehliadky jaskyňa povedomá? Niet sa čomu diviť - natáčala sa tu známa rozprávka Soľ nad zlato.

Okrem klasického prehliadkového okruhu si môžete zvoliť i okruh s plavbou po podzemných vodách. Pripravte sa tak na nezabudnuteľný zážitok, pri ktorom prebrázdite podzemné priestory na loďke po toku s mytologickým názvom Styx.

Otváracia doba v letnej sezóne:

  • PO: zatvorené
  • UT-NE: 9:00 - 16:00 hodín

Vstupné:

  • Dospelá osoba 7 €, dieťa do 15 rokov 3,50 €. Okruh s plavbou odporúčame rezervovať vopred.
Gomabasecká jaskyňa

3. Gombasecká jaskyňa

Ďalšia slovenská jaskynná kráska, ktorá si pre svoju výzdobu zaslúžila miesto na Zozname UNESCO, je kvapľová Gombasecká jaskyňa ležiaca v Slovenskom krase medzi Rožňavou a Plešivcom. Preslávila sa najmä nezvyčajne tenkými sintrovými brčkami, ktoré dosahujú dĺžku až 3 m. Miestami stoja brčká tak blízko pri sebe, až pripomínajú kamenný dážď, jeho farba závisí od kombinácie oxidov mangánu a železa. Návštevníci sem mieria aj pre pohľad na kvaple rôznych bizarných tvarov a pestrých farieb, napríklad sieň Hirošima si svoj názov vyslúžila pre stalagnát pripomínajúci atómový hríb. Za pozornosť rozhodne stojí i Mramorová sieň, ktorej kužeľovité stalagmity pripomínajú mraveniská z tropických zemí.

Ak máte počas prehliadky pocit, že sa vám v jaskyni dýcha akosi lepšie, máte pravdu. Mimoriadne priaznivé mikroklimatické pomery v Gombaseckej jaskyni sa od roku 1968 využívali na liečbu prevažne respiračných chorôb. Liečba si vďaka svojej povahe vyslúžila názov speleoterapia.

Otváracia doba v letnej sezóne:

  • PO: zatvorené
  • UT-NE: 9:00 - 16:00 hodín

Vstupné:

  • Dospelá osoba 7 €, dieťa do 15 rokov 3,50 €.
Dobšinská ľadová jaskyňa

4. Dobšinská ľadová jaskyňa

Dobšinská ľadová jaskyňa v Slovenskom raji je opradená množstvom naj a superlatívov. Vďaka svojej unikátnej ľadovej výzdobe patrí medzi najvýznamnejšie ľadové jaskyne na svete, rozmermi s dĺžkou 1 232 m a hĺbkou 112 m si vyslúžila miesto medzi najväčšími ľadovými jaskyňami v Európe. Úžas medzi odborníkmi vzbudzuje aj jej poloha - jaskyňa je totiž najnižšie položenou ľadovcovou jaskyňou na svete. Chlad sa v nej drží kvôli jedinečnému tvaru, ktorý od vchodu klesá. Vo vnútri jaskyne sa tak drží vzduch s teplotou pod bodom mrazu behom celého roka a unikátna ľadová výzdoba sa nemení. Prezrieť si tu môžete napríklad mohutné ľadové vodopády a stĺpy vo Veľkej sieni, kde hrúbka ľadu miestami dosahuje až 25 m. Niet divu, že je Dobšinská ľadová jaskyňa od roku 2000 tiež zapísaná na Zozname svetového dedičstva UNESCO.

Priam ako zo surrealistického filmu pôsobia aj obrazy z histórie jaskyne. Vďaka nadšeným jaskyniarom sa Dobšinská ľadová jaskyňa stala v roku 1882 prvou elektricky osvetlenou jaskyňou v Uhorsku. Až do roku 1946 bola verejnosti sprístupnená pre letné korčuľovanie na ľade a dokonca tu v lete trénoval aj známy československý krasokorčuliar Karol Divín.

Otváracia doba v letnej sezóne:

  • PO: zatvorené
  • UT-NE: 9:00 - 16:00 hodín

Vstupné:

  • Dospelá osoba 10 €, dieťa do 15 rokov 5 €.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste k najkrajším jaskyniam na Slovensku mali skutočne blízko.

Važeská jaskyňa

5. Važecká jaskyňa

Výlet do Važeckej jaskyne si naplánujte cestou z alebo do Vysokých Tatier, od ktorých je vzdialená len 30 km. Aj keď jaskyňa patrí medzi tie kratšie, rozhodne nebudete o neobyčajný zážitok ukrátený - čaká na vás pohľad na bohatú kvapľovú výzdobu s brčkami, záclonami, stalagmitami aj stalaktitami, ktoré hrajú pestrými farbami. Ani tu nechýbajú sintrové jazierka. Jaskyňa láka obzvlášť nadšencov paleontológie z celého sveta, je totiž jedným z najvýznamnejších nálezísk kostí ľadového medveďa v Európe. Vzácne medvedie kosti staré staré 40 000 až 51 000 rokov sa nachádzajú v sieni s názvom Kostnica.

Otváracia doba v letnej sezóne:

  • PO: zatvorené
  • UT-NE: 9:00 - 16:00 hodín

Vstupné:

  • Dospelá osoba 6 €, dieťa do 15 rokov 3 €.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste k najkrajším jaskyniam na Slovensku mali skutočne blízko.

Harmanec

6. Harmanecká jaskyňa

Pobyt v kúpeľných Turčianskych Tepliciach nemusí byť len o ležaní pri vode. Vyhraďte si jeden deň na poznávanie krás Slovenska a navštívte napríklad čarovnú Harmaneckú jaskyňu vo Veľkej Fatre, ktorá je od Turčianskych Teplíc vzdialená sotva 20 km. Svoj výlet začnite prechádzkou po náučnom chodníku so siedmimi informačnými tabuľami, ktorý vychádza z parkoviska. Dovedie vás až ku vchodu do jaskyne, ktorá bola pre svoju podmanivú snehobielu výzdobu nazývaná aj „Biela jaskyňa“. Prehliadka trvajúca 60 minút vás prevedie cez mohutné dómy, medzi najkrajšie z nich patrí rozhodne Biely dóm či Klenotnica. Okúzlia vás tu priezračné jazierka, sintrové vodopády aj široké záclony a kvapľová výzdoba, ktorá vyniká svojim snehobielym sfarbením. Aj vďaka nim je dnes Harmanecká jaskyňa národnou prírodnou pamiatkou.

Počas prehliadky sa pristavte aj pri najznámejšej pamiatke jaskyne - oslnivej kamennej váze - ktorá údajne splní želanie každému, kto sa do nej trafí mincou.

Otváracia doba v letnej sezóne:

  • PO: zatvorené
  • UT-NE: 10:00 - 16:00 hodín

Vstupné:

  • Dospelá osoba 7 €, dieťa do 15 rokov 3,50 €.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste k najkrajším jaskyniam na Slovensku mali skutočne blízko.

Ochtinská aragonitova jaskyňa

7. Ochtinská aragonitová jaskyňa

Nielen miestom na Zozname svetového prírodného dedičstva UNESCO, ale tiež označením svetová rarita sa môže popýšiť slovenská Ochtinská aragonitová jaskyňa. Patrí totiž do trojice unikátnych aragonitových jaskýň na svete a v Európe je jediná svojho druhu! Ak by ste chceli navštíviť aj ďalšie dve aragonitové jaskyne na svete, museli by ste sa vydať až do ďalekého Mexika a Argentíny. Dajte preto radšej prednosť ceste do blízkeho Slovenského rudohoria, kde leží Ochtinská aragonitová jaskyňa. Privíta vás tu celkovo 230 m verejne prístupných chodieb s aragonitovou výzdobou v obličkovej, ihlicovej či špirálovitej forme. Medzi najstaršie miestne aragonity patrí 138 tisíc rokov stará obličková generácia, ktorá vznikla činnosťou atmosférických vôd v kryštalických vápencoch. Vrcholom prehliadky je návšteva siene s názvom Mliečna dráha, ktorej strop pokrývajú biele trsy aragonitu, ktoré vo svetle lámp žiaria ako hviezdy na nočnej oblohe.

Otváracia doba v letnej sezóne:

  • PO: zatvorené
  • UT-NE: 9:00 - 16:00 hodín

Vstupné:

  • Dospelá osoba 8 €, dieťa do 15 rokov 4 €.
Demänovská ľadová jaskyňa

8. Demänovská ľadová jaskyňa

Na severe Demänovskej doliny objavíte ďalšiu časť jaskynného systému - výnimočnú Demänovskú ľadovú jaskyňu. Prvé písomné zmienky o jaskyni pochádzajú už zo stredoveku, čím patrí k najstarším známym jaskyniam v Európe. K jaskyni odporúčame urobiť si výlet po náučnom chodníku, ktorý vás dovedie priamo k jej bráne. Teplú bundu si aj v lete zapnite až po bradu a pripravte sa na zostup do ľadových siení, v ktorých sa chlad drží aj v horúcom lete. Skúsený sprievodca či sprievodkyňa vám ukáže jej výzdobu z kvapľov, ľadovcových stĺpov, vodopádov aj prízemného ľadu. Podľa jeho hrúbky speleológovia odhadujú, že sa miestna ľadová výplň vytvorila pred 400 - 500 rokmi. V jaskyni žije 10 druhov netopierov a v minulosti ju obýval aj jaskynný medveď. Obrovské kosti prehistorického zvieraťa pripisovali vydesení návštevníci drakom, a tak jaskyňa niesla v minulosti názov aj „Dračia jaskyňa“.

Otváracia doba v letnej sezóne:

  • PO: zatvorené
  • UT-NE: 9:00 - 16:00 hodín

Vstupné:

  • Dospelá osoba 9 €, dieťa do 15 rokov 4,50 €.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste k najkrajším jaskyniam na Slovensku mali skutočne blízko.

Autor článku:

Aktualizované: 19. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Slovensko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet