Objavte to NAJ zo Slovenska: 9+1 NAJkúzelnejších hradov, kde sa písali dejiny

Majestátne, rozprávkové, opradené povesťami aj krvavými legendami - slovenské hrady sú jednoducho unikátne. Spoznajte naše najvýznamnejšie klenoty osadené do prekrásnej prírody, ktoré rozhodne stoja za návštevu.
Objavte to NAJ zo Slovenska: 9+1 NAJkúzelnejších hradov, kde sa písali dejiny

Spoznajte miesta, kde sa písali dejiny (nielen) našej krajiny a navštívte tie najkrajšie hrady na Slovensku. Ktoré to sú? Čítajte ďalej!

Spišský hrad

1. Spišský hrad

Cesta po Spiši v sebe nesie výnimočné kúzlo, z východného horizontu vám na ňu bude dohliadať silueta rozsiahleho Spišského hradu. So svojou úctyhodnou rozlohou až 4 ha patrí medzi najväčšie zrúcaniny hradných komplexov v strednej Európe a vyslúžil si aj zápis na Zoznam svetového dedičstva UNESCO. Prvé písomné zmienky o Spišskom hrade pochádzajú z 12. storočia, kedy bol postavený ako jedna z hraničných pevností. Časom sa z hradu stalo sídlo spišského župana aj hlavným centrom mocnosti na Spiši. Zlaté časy však pominuli v roku 1780, kedy hrad nenávratne zničil požiar a začal sa meniť na ruinu. Pred úplným rozpadom ho zachránili pamiatkári až v roku 1970, kedy ho precíznou starostlivosťou začali konzervovať, aby sa nerozpadol kvôli pôsobeniu nestabilného skalnatého podložia. Dnes je z hradu významná kultúrna pamiatka, v jeho priestoroch si počas návštevy pozrite tiež muzeálne expozície o dejinách hradu či stredovekých zbraniach.

Nádherné prostredie hradu priam volá na turistiku! K samotnému Spišskému hradu sa môžete dostať aj za 10 minút chôdze z parkoviska, odporúčame však zvoliť cestu z obce Spišské Podhradie (1 hodina k hradu) alebo náučný chodník Sivá Brada – Dreveník.

Otváracia doba v letnom období:

  • PO-NE: 9:00 - 19:00 hodín

Vstupné:

  • Dospelá osoba 8 €, deti do 19 rokov 4 €.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste k najkrajším hradom na Slovensku mali skutočne blízko.

Oravský hrad

2. Oravský hrad

K jedným z najvýznamnejších a najnavštevovanejších skvostov Oravy patrí jednoznačne Oravský hrad vypínajúci sa na skale nad riekou Orava v Oravskom Podzámku. Majestátny hrad vznikol na mieste niekdajšieho dreveného hrádku a časom dospel až k celkovému rozsahu 154 miestností. V roku 1556 získal hrad známy rod Thurzovcov, ktorý uskutočnil jeho najrozsiahlejšiu prestavbu. Vďaka nej získal z pôvodnej románskej a gotickej podoby nový renesančný a neogotický vzhľad. Prestavba ukončená v roku 1611 vdýchla hradu dnešnú podobu. Tá ale utrpela ťažkú ranu v roku 1800, kedy hrad vyhorel a pre nezáujem ďalších majiteľov schátral. Potrebné rekonštrukčné práce začali až po druhej svetovej vojne, vďaka čomu sa zabránilo jeho úplnému rozpadu. Dnes si v priestoroch hradu môžete pozrieť nielen jeho jedinečnú architektúru, ale aj výstavy Oravského múzea - archeologickú, prírodovednú, etnografickú či historickú expozíciu.

Prehliadky na Oravskom hrade patria medzi tie najzáživnejšie a niet sa čomu diviť. Ak túžite po dávke dobrodružstva, zvoľte čoraz viac populárnu nočnú prehliadku spestrenú o divadelné predstavenia a vystúpenia. Pripravte sa ale aj na to, že stretnete ducha alebo strašidlá.

Otváracia doba:

  • Líši sa od jednotlivých mesiacov, v letnom období sa pohybuje približne v čase 8:30 - 17:30 hodín.

Vstupné:

  • Výška vstupného sa líšia podľa zvoleného okruhu, dospelého vyjde na 7 -13 €, dieťa do 15 rokov na 3,50 - 6,50 €, deti do 6 rokov majú vstup zadarmo. Prehliadku odporúčame rezervovať vopred.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste k najkrajším hradom na Slovensku mali skutočne blízko.

Strečno

3. Hrad Strečno

Hrad Strečno neodmysliteľne patrí do krásnej scenérie Malej Fatry, z jeho hradieb si tiež môžete vychutnať krásny výhľad na Domašínsky meander, Strečniansky priesmyk a na veľkú časť Žilinskej kotliny. Prvé zmienky o hrade pochádzajú už zo 14. storočia, keď ho tvorila len neveľká budova s rozmerom 18 x 22 m. Rokmi bol hrad rozšírený a neustále prestavovaný, až v 17. storočí dosiahol svoje najväčšie rozmery. Vďaka mohutnému opevneniu a 4 nedobytným bránam sa dokonca stal najlepšie opevneným hradom na strednom Považí. Dnes je hrad vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku a sprístupnený verejnosti, takže si aj vy môžete prezrieť výnimočné expozície o histórii a živote na hrade Strečno. Skutočným unikátom je výstava o najvýznamnejšej obyvateľke hradu Žofii Bosniakovej. Dobrosrdečná hradná pani si pre svoju štedrosť a dobré skutky poddaným vyslúžila prezývku Svätica zo Strečna. Umrela vo veku 34 rokov a bola pochovaná v hradnej krypte. O niekoľko desiatok rokov objavili cisárski vojaci jej telo takmer neporušené.

Pod hradom Strečno vyrástla v roku 2013 unikátna replika stredovekej dedinky Paseka. Pozostáva z 5 domčekov so slamenou strechou, ktoré sú kompletne vybavená podľa potreby svojich obyvateľov - môžete tak navštíviť dom stredovekého pekára, rybára či dom ľudovej liečiteľky. V dedinke nechýba ani funkčná zvonica a studňa. Vaše deti nadchne drevené ihrisko s preliezačkami priamo v areáli dedinky.

Otváracia doba v letnom období:

  • PO-NE: 9:00 -17:00 hodín

Vstupné:

  • Dospelá osoba 7€, zľavnené vstupné 3,50 €.
Čachtice

4. Čachtický hrad

Známy “tajomný hrad v Karpatoch” stráži obec Čachtice, ktorá leží len 20 km od kúpeľných Piešťan. Patrí do sústavy pohraničných hradov, aké v minulosti chránili západné hranice Uhorska. K jeho najznámejším majiteľom patrí Matúš Čák Trenčiansky, najviac je však Čachtický hrad spätý s krvavou grófkou Alžbetou Báthoryovou. Grófkine meno je dodnes opradené legendami o jej túžbe po večnej mladosti. Podľa povestí zabíjala Alžbeta Báthoryová mladé panny pre ich krv, z ktorej si pripravovala kúpeľ navracajúci mladosť. Večnej krásy sa nedožil ani samotný Čachtický hrad. Ten bol v roku 1708 vypálený vojskami Františka Rákocziho a odvtedy sa postupne menil do podoby romantickej zrúcaniny. Dnes si na mieste bývalého majestátneho hradu môžete vychutnať prechádzku po rozvalinách s výhľadom na okolitú prírodu.

Otváracia doba:

  • Otváracia doba sa líši podľa sezóny, v lete sa pohybuje okolo 10:00 - 17:00 každý deň okrem pondelka.

Vstupné:

  • Dospelá osoba 4 €, dieťa do 15 rokov 2 €, dieťa do 6 rokov má vstup zadarmo.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste k najkrajším hradom na Slovensku mali skutočne blízko.

Trenčín

5. Trenčiansky hrad

Kráľovské mesto Trenčín vďačí svojej kráse tiež majestátnemu Trenčianskemu hradu, ktorý na mesto dohliada priamo z jeho centra. Spolu so Spišským hradom a Devínom patrí k najrozsiahlejším hradom v strednej Európe. Svoju históriu začal písať už v 11. storočí ako kráľovský hrad, dôležitú rolu zohral aj v období tureckých vpádov, kedy bránil mesto a okolie pod sebou. Trenčiansky hrad sa neodmysliteľne spája aj s menom Matúš Čák Trenčiansky, ktorý bol prezývaný aj “pán Váhu a Tatier” vďaka jeho početným hradom a panským sídlam naprieč Slovenskom. Dnešný areál je súčasťou expozície Trenčianskeho múzea a vytvára ho súbor palácov s dominantnou Matúšovou vežou. Na návšteve by ste nemali obísť Delovú baštu a hladomorňu. V hradnom areáli počas roka určite natrafíte aj na početné výstavy, koncerty, stredoveké hry a nezabudnuteľné nočné prehliadky.

Počas prehliadky sa sprievodcu rozhodne spýtajte na legendu, ktorá sa viaže k 80 m hlbokej Studni lásky. Príbeh hovorí o krásnej tureckej princeznej Fatime, ktorú zajal hradný pán Štefan Zápoľský. Turecký princ Omar Fatimu miloval natoľko, že pre jej záchranu kopal 4 roky do skaly studňu, aby Fatimu vykúpil. Ako legenda dopadla? To sa dozviete na hrade.

Otváracia doba v letnom období:

  • PO-NE: 9:00 - 18:45 hodín

Vstupné:

  • Výška vstupného sa líšia podľa zvoleného okruhu, dospelého vyjde na 6 - 7,50 €, dieťa na 3,50 - 4,50 €, deti do 6 rokov majú vstup za 1,50 €.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste k najkrajším hradom na Slovensku mali skutočne blízko.

Stará Ľubovňa

6. Hrad Stará Ľubovňa

Ďalší zo skupiny hradov chrániacich hranice Uhorska je Hrad Stará Ľubovňa. Nájdete ho v severovýchodnej časti Spiša, kde sa vypína na vápencovom brale nad obcou Stará Ľubovňa. Počas svojej bohatej minulosti sa stal významným vďaka pozícii na obchodnej ceste prechádzajúcej dolinou rieky Poprad do Poľska. Hrad hostil poľských kráľov a bol tiež skrýšou poľských korunovačných klenotov. Svoju podobu renesančnej pevnosti získal až po prestavbe po požiari v roku 1553, neskôr bol hrad vrátený Uhorsku a jeho význam spolu s krásou začali upadať. Aj po nedávnej rekonštrukcii si v ňom môžete prezrieť expozíciu hradného múzea alebo hradnú kaplnku, v ktorej sa konajú i pravidelné bohoslužby.

Verte či nie, meno slávneho cestovateľa Mórica Beňovského je spojené s hradom Stará Ľubovňa. Šľachtic, dobrodruh a kráľ Madagaskaru bol na hrade Stará Ľubovňa väznený.

Otváracia doba v letných mesiacoch:

  • PO-NE: 9:00 - 19:00 hodín

Vstupné:

  • Dospelá osoba 8€, dieťa do 19 rokov 4 €.
Nitra

7. Nitriansky hrad

Najstaršie slovenské mesto - Nitra - poznáme všetci z dejepisu ako miesto prvých kniežatstiev aj územie, kde sa rozprestierala Veľká Morava. Prvé písomné zmienky o mohutnom hradisku stojacom na mieste dnešného Nitrianskeho hradu sa datujú už do 9. storočia, kedy bol v tejto oblasti vysvätený aj prvý kostol. Nitra sa tak stala centrom novozriadeného Nitrianskeho biskupstva, ktoré tu sídli dodnes. Hrad tvorí niekoľko budov, v jeho centre sa nachádza katedrála s biskupskou rezidenciou. K najstarším častiam patrí Kostol sv. Emeráma z 11. až 12. storočia, kde môžete obdivovať jednu z najkrajších barokových výzdob na Slovensku aj neskorogotickú fresku Smrti a Korunovania Panny Márie v dolnej lodi katedrály. Prezrite si tiež gotický Horný kostol a pozdnejší Dolný kostol so vzácnym hlavným oltárom s motívom Snímania z kríža. Prehliadku zavŕšte v Diecéznom múzeu a na Hradnej veži. Z nej sa vám naskytne nádherný výhľad na celé mesto.

Otváracia doba:

  • Otváracia doba sa líši od jednotlivých častí hradu a mesiacov. V lete sa otváracia doba pohybuje okolo 10:00 - 18:00 hodín každý deň okrem pondelka.

Vstupné bez sprievodcu:

  • Výška vstupného sa líšia podľa zvoleného okruhu, dospelého vyjde na 3 - 5 €, dieťa na 1,50 - 2,50 €.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste k najkrajším hradom na Slovensku mali skutočne blízko.

Červený Kameň

8. Hrad Červený kameň

Jeden z najzachovalejších slovenských hradov, Hrad Červený Kameň, leží sotva 30 km od Senca. Jeho história siaha už do 13. storočia, ďalší významný dokument pochádza zo 16. storočia, kedy bol hrad prebudovaný na mohutnú pevnosť. Obývali ho mnohí známi šľachtici ako Matúš Čák Trenčiansky či rod Thurzovcov, najväčšie zmeny na hrade sa však viažu s menom Pálfiovcov, ktorí hrad obývali už od 17. storočia. Hrad sa pod ich rukami zmenil z obávanej pevnosti na reprezentačné sídlo šľachticov, kde nechýbali ani nástenné fresky a vyzdobené interiéry. Niet sa čomu diviť, že hrad uchvátil aj mnohých filmárov - natáčala sa tu napríklad rozprávka Fantaghiro, Dračie srdce či film Cinka Panna. Zaujímavosťou je, že Pálfiovci bývali na hrade až do roku 1945!

Hrad Červený Kameň priťahuje návštevníkov najmä návštevou výstavy múzea, ktoré ukazuje život šľachty na hrade. Okruh s názvom Renesančná pevnosť vás zas prevedie cez priekopy, rozľahlé pivnice či hradnú lisovňu. Po prehliadke sa zastavte v tunajšej kaviarni či vinotéke.

Otváracia doba:

  • Otváracia doba sa líši od sezóny, v letných mesiacoch sa pohybuje okolo 9:00 - 17:00 hodín.

Vstupné:

  • Výška vstupného sa líšia podľa zvoleného okruhu, dospelého vyjde na 6 - 7 €, dieťa do 18 rokov na 2 - 4 €.
Devín

9. Hrad Devín

Hrad známy ako dejisko mnohých historických udalostí aj miesto opradené legendami určite neprehliadnete - hrdo sa týči na skale nad sútokom Dunaja a Moravy. Na jeho netradičné základy vstúpte cez Moravskú bránu chránenú dvojicou polkruhových bášt. Hneď za ňou venujte pozornosť vzácnej pamiatke z rímskeho obdobia. Strategická poloha hradu vám umožní nádherný výhľad z terasy na Dunaj a rakúsky vrch Braunsberg. Pozrite si tiež miesta, kde v 9. storočí stál veľkomoravský kostol a neskôr gotický palác. V 16. storočí ho doplnil renesančný palác spolu s novými opevneniami. Klenbové priestory hostia zaujímavé expozície Múzea mesta Bratislavy. K nádhernej scenérii Hradu Devín neodmysliteľne patrí aj štíhla veža s cimburím nazývaná Panenská veža.

Hrad Devín je obzvlášť lákavý v letných mesiacoch, kedy sa tu konajú vystúpenia šermiarov a zábavné hry pre každého. Vyskúšať si tu môžete napríklad hod oštepom, sekerou alebo streľbu z luku. Výnimočným zážitkom je tiež plavba loďou z prístavu pod hradom.

Otváracia doba v letnom období:

  • PO-NE: 10:00 - 19:00 hodín

Vstupné:

  • Dospelá osoba 6 €, deti 3 €.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste k najkrajším hradom na Slovensku mali skutočne blízko.

Bratislavský hrad

Bonus - Bratislavský hrad

Nenahraditeľná ikona a symbol Bratislavy, kedysi sídlo uhorských kráľov aj klenotnica skrývajúca korunovačné klenoty. To všetko a ešte omnoho viac znamená náš snáď najznámejší hrad, ktorý sa vyníma 85 m nad hladinou Dunaja. Najstaršie zmienky o Bratislavskom hrade pochádzajú z 13. storočia, v tomto období tu bola vystavaná aj najväčšia tzv. Korunovačná veža hradu. Jednu z významných prestavieb hradu zariadila panovníčka Mária Terézia. Obytné časti hradu boli rozšírené a stali sa omnoho prepychovejšie, k východnému priečeliu bol pristavený i objekt nazvaný po panovníčke Tereziánum. Ani tento hrad neminul osud známy stovkám hradom na Slovensku a v Európe - Bratislavský hrad zachvátili v roku 1811 ničivé plamene, ktoré z neho urobili ruiny na dlhých 150 rokov. Až ďalšia vlna výrazných rekonštrukcii ukončená v roku 1968 vdýchla hradu podobu, v akej ju poznáme dnes. Prehliadnuť si tu môžete nielen impozantné interiéry, ale tiež expozícia patriace Historickému múzeu SNM, medzi ktoré patrí napríklad bohatý fond historického nábytku, dobovej módy, historického umenia, hodín, porcelánu či predmetov zo striebra. Príjemné zážitky z návštevy Bratislavy nechajte doznieť pri prechádzke hradným parkom.

Otváracia doba v letnej sezóne:

  • PO: zatvorené
  • UT-NE: 10:00 -18:00 hodín

Vstupné:

  • Dospelá osoba 6 €, dieťa 3 €.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste k najkrajším hradom na Slovensku mali skutočne blízko.

Autor článku:

Aktualizované: 23. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Slovensko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet