Ochutnajte s nami Slovensko a nemyslíme len halušky

Ruku na srdce, koľko ďalších slovenských špecialít viete vymenovať? Poznáte napríklad hriatô alebo strapačky? A viete, prečo máte po tradičnom slovenskom jedle pocit, že sa ďalšie dva dni ani nepohnete? Ak tápate, začítajte sa do nášho gastrosprievodcu.
Ochutnajte s nami Slovensko a nemyslíme len halušky

Tradičná kuchyňa Slovenska je založená hlavne na bravčovom mäse, hydine, múke, zemiakoch, kapuste a mliečnych výrobkoch. Najbližšie má k českej a maďarskej kuchyni. Na východe krajiny je badateľný ukrajinský a poľský vplyv. Tradíciu našej gastronómie výrazne ovplyvnila história krajiny. Keďže ľudia v chudobných hornatých oblastiach tvrdo pracovali, potrebovali stravu, ktorá zasýti a je z lacných a dostupných surovín. So zmenou energetického výdaja sa tak pre súčasného človeka stala slovenská kuchyňa trochu ťažká. Našťastie však stále výborná!

zemiaky

Vydajte sa za tradíciami

Na pomyselnom gastronomickom tróne samozrejme kraľujú už spomínané bryndzové halušky. Pochúťka zo zemiakového cesta s typickým mäkkým ovčím syrom bryndzou sa podáva spravidla bohato posypaná osmaženou slaninou - oškvarkami. Aj keď tento sýty pokrm jedávame skôr výnimočne, je ich možné dostať vo väčšine reštaurácií. Dokonca sa každoročne usporadúvajú aj majstrovstvá v ich varení a konzumovaní.

Veľmi obľúbenou no menej známou alternatívou sú strapačky, teda halušky s kapustou. Ak ste ich ešte neochutnali, určite to napravte. Sú totiž znamenité.

Medzi obľúbené špeciality z našich končín patria tiež lokše. Jedná sa o chutné zemiakové placky, ktoré sa plnia kyslou kapustou alebo údeným mäsom. Najlepšie sú však s pečenou husou a kapustou. Lokše sú známe tiež na Južnej Morave, kde sa pripravujú na sladko s lekvárom a makom a hovorí sa im laty alebo patenty. Typickou slovenskou polievkou je kapustnica, ktorá sa podáva hlavne počas vianočných sviatkov. Jej českou obdobou je Valašská kyselica, do tej sa však pridáva mlieko alebo smotana.

žinčica

Slovensko, krajina syrových a mliečnych špecialít

Korbáčik, žinčica, bryndza, parenica a oštiepok, to sú tie najväčšie lahôdky, ktorými sa na Slovensku môžeme pýšiť. Syrové korbáčiky sú obľúbenou pochúťkou v krčmách alebo na svadbách a oslavách. Sú typickým produktom na severe Slovenska. To isté platí aj pre žinčicu a oštiepok. Žinčica je nápoj z ovčieho mlieka, ktorý vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe bryndze. Môžeme povedať na rovinu, že vďaka svojej špecifickej chuti, ju nemusí mať hneď každý v obľube. :)

Čo však zachutí každému sú syry parenica a oštiepok. Oštiepok sa vyrába aj v poľských Tatrách a naše krajiny tak trochu bojujú o to, kto s ním prišiel ako prvý. Pochúťka z ovčieho syra chutí na Slovensku aj v Poľsku výborne, a to je to najdôležitejšie. V oboch krajinách si ho môžeme vychutnať trochu inak, keďže zloženie a spôsob prípravy sa mierne odlišujú.

trdelník

Zn: Made in Slovakia

Málokto vie, že zo Slovenska pochádza napríklad aj známa Živánska pečienka či „Živánska“. Ide o jedlo založené na bravčovom mäse, ktoré sa pečie alebo griluje v alobale spolu so zemiakmi, cibuľou, klobásou a slaninou. Zaujímavosťou je aj to, že Slovensko má v súčasnosti registrované ochranné známky pre Skalický trdelník.

ryby

Bohaté dary slovenskej prírody

V porovnaní s inými krajinami, je na Slovensku oveľa ľahšie zohnať špeciality z diviny, čo je dané prírodnými podmienkami lesnatej krajiny a masovým rozšírením poľovníctva ako záujmovej činnosti obyvateľov. Slováci sa tiež radi venujú rybárčeniu a zbieraniu húb. Vyskúšať preto môžeme rôzne úpravy diviny, huby na víne alebo obľúbené pstruhy.

borovička

Slovenské víno a pivo prekvapí

Na Slovensku sa pestuje a vyrába veľmi kvalitné víno. Vinohradnícke oblasti sa nachádzajú prevažne na západe a juhu krajiny. Neváhajte ho preto ochutnať. Podobné je to aj s pivom. To má u nás tiež dlhú a silnú tradíciu. Je veľmi obľúbené a v súčasnosti aj často oceňované. Medzi najobľúbenejšie značky patrí Zlatý Bažant, Topvar, Corgoň, Šariš alebo Smädný mních.

Slovensko je známe predovšetkým tvrdým alkoholom. Najznámejším destilátom je borovička. Tá sa vyrába z plodov borievky, podobne ako gin a nesie jeho chuť i arómu. Pre odvážnejších je tu tatranský čaj, ktorý je legendou tatranských horských chát. Ide o silný likér z čaju a bylín, ktoré dosahujú až 72% stupňovitosť. Ak máte chuť na niečo tradičné, ​​vyskúšajte hriatô. Je to teplý nápoj (zmes opraženej slaniny, medu a pálenky), ktorý sa pije v chladných mesiacoch na zahriatie. Tak vznikol jeho špecifický názov.

Autor článku:

Aktualizované: 19. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Slovensko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet