Krakov: praktický sprievodca, vďaka ktorému sa nestratíte

Krakov je krásnym historickým mestom a určite by sme vám mohli len odrecitovať zoznam známych pamiatok mesta. Ale my Krakov poznáme viac než len z brožúrok, a tak vám radšej ponúkneme hlavne praktické informácie, ktoré sa vám budú na vašom výlete hodiť.
Krakov: praktický sprievodca, vďaka ktorému sa nestratíte

Najskôr sa dozviete, ako sa do Krakova dostať, kde sa výhodne ubytovať a ako sa najlepšie po meste pohybovať. A nebojte, na záver pre vás máme schované aj tipy, ktoré pamiatky a zaujímavé miesta určite musíte navštíviť😊

Pohodlná cesta tam aj späť

Krakov pre slovenských návštevníkov vyniká svojou polohou a dobrou dostupnosťou. Môžete sem totiž pohodlne cestovať autom, a z väčších miest aj autobusom a vlakom.

Krakov


Kde sa výhodne ubytovať?

Pretože hotelov je v Krakove a okolí veľa, pripravili sme pre vás malý zoznam tých, ktoré sú u našich zákazníkov najobľúbenejšie a kde môžeme zaručiť, že sa ubytujete skutočne výhodne a získate ten najlepší pomer cena/služby. Potom už som stačí vybrať lokalitu, ten pravý výhodný balíček a môžete vyraziť.

Hotel Lenart

Hotel Lenart **** - oddych pri svetoznámych soľných baní

Hotel Lenart sa nachádza v samotnom srdci mestečka Wieliczka, ktoré je neďaleko Krakova a je ideálnym miestom pre všetkých, ktorí si chcú dopriať dostatok pohodlia a po celodennom chodení si trebárs oddýchnuť v saune alebo vo vírivke.

Najväčšou výhodou hotela je, že sa nachádza len pár minút chôdze od pamiatky UNESCO a najslávnejších soľných baní na svete - Wieliczka. Autom alebo vlakom sa potom do Krakova dostanete do 20 minút.


Ďalšími obľúbenými hotelmi našich zákazníkov je napríklad 4* Hotel Sympozjum & SPA **** v južnej časti mesta Krakov, alebo hotely Shalom Kazimierz *** a Qubus Hotel Kraków ****, kde si užijete ako mesto, tak aj odpočinok.



Drak či kosti z veľryby? Čo by ste v Krakove nemali premeškať.

Pretože bol Krakov v minulosti hlavným mestom Poľska a sídlom kráľov, môžete si byť istí, že je jeho atmosféra porovnateľná napríklad s Prahou, Viedňou a ďalšími historickými metropolami. V tomto rozmanitom meste ležiacom pri rieke Visla nájdete historické domy a paláce, námestie s kostolmi, obchodmi s miestnymi špecialitami, reštaurácie i príjemné kaviarne a čokoládovne. Čo viac si teda priať?

Hlavné námestie - Rynek Glowny

Hlavným námestím je rozľahlý Rynek Glowny, ktorý je tiež stredom starého mesta. Ide o jedno z najväčších európskych námestí. Je tu niekoľko úžasných renesančných aj barokových domov a palácov.

Krakov - hlavné námestí

Očarí vás predovšetkým impozantný gotický kostol z červených tehál - bazilika Panny Márie a veľká budova tržnice uprostred námestia. Neprehliadnite ale ani menšiu kamennú románsku stavbu, a to kostol sv. Vojtecha z 11. storočia, ktorý je najstarším kostolom v Krakove. A pretože predtým bolo celé námestie o niekoľko metrov nižšie, nájdete ho zapustený do zeme na svojich pôvodných základoch.

Od baziliky Panny Márie tiež každý deň vyrážajú tzv. Free walking tours, teda organizované prehliadky mesta a jeho rôznych častí so sprievodcom. Výklad je potom väčšinou v angličine a k prehliadke sa môžete zadarmo pripojiť, alebo sa od nej naopak odpojiť, ak vás cestou zaujme niečo iné.

Kráľovský hrad - Wawel

Na hrade Wawel stojí niekdajšie sídlo poľských panovníkov. Kráľovská katedrála je miesto korunovácií a kráľovských pohrebov aj duchovná svätyňa Poliakov. Kráľovský zámok bol kedysi ohniskom kultúrneho a politického života v Poľsku, je symbolom národnej identity a dnes je zapísaný na zozname UNESCO. Gotická Kráľovská katedrála je lemovaná pohrebnými kaplnkami, kde leží aj niekoľko poľských prezidentov.

Krakov -hrad Wawel

Zaujímavosť: Nad vchodom do katedrály uvidíte zavesené obrovské ​​kosti. Legenda tvrdí, že patria drakovi, ktorý žil v jaskyni pod hradom a sužoval mesto. V skutočnosti sa ale jedná o kosti veľryby, bizóna a nosorožca.

Pod hradom sa pri rieke potom nachádza socha samotného draka, ktorý každých niekoľko minút chrlí oheň.

Židovská štvrť - Kazimierz

Kazimierz je miestom, kde sa prelínajú židovské a kresťanské tradície. Niekdajší Kazimierz sa delil na časť kresťanskú a židovskú. Dnes tu nájdete Synagógu, jeden z najstarších židovských cintorínov, ale aj nádherné úzke uličky plné obchodíkov, reštaurácií a barov.

Za návštevu stojí tiež starobylá tržnica Sukiennice na hlavnom námestí alebo mestské opevnenie Barakan okolo starého mesta. Kto má rád príbehy druhej svetovej vojny, nemal by obísť Továreň a múzeum Oscara Schindlera a kto nemá problém vyjsť kopec, môže vyšliapať na Kosciuszko monument.

Niekoľko zaujímavostí o meste:

  • V dobách Veľkomoravskej ríše v 9. storočí bol Krakov súčasťou nášho prvého štátnehoútvaru.
  • Krakov bol potom do roku 1596 hlavným mestom Poľska.
  • Nachádza sa tu druhá najstaršia univerzita v strednej Európe, je len o 16 rokov mladšia ako Pražská.
  • V Krakove sa z veľkej časti natáčal Spielbergov film Schindlerov zoznam.
  • Nájdete tu najväčší aquapark v Poľsku s najväčším toboganom v Európe.


Ochutnajte tradičné poľské jedlá a špeciality

Z polievok je najrozšírenejší boršč na mnoho spôsobov, kyslá polievka s párkom a vajcom žurek, alebo tradičný bigos - dusený pokrm z kyslej a čerstvej kapusty a rôznych druhov mäsa.Ďalším populárnym jedlom sú pirôžky plnené mäsom, hubami, kapustou alebo sladkým ovocím. V Krakove často narazíte tiež na údený oštiepok z poľských Tatier či golonku - varené koleno s chrenom a kyslou kapustou. Typickou desiatou je tu zapiekanka - bageta, ktorá sa zapeká so zmesou húb, syra a ďalších pochutín podľa vášho výberu.


Tip Travelkingu: V srdci starej židovskej štvrte Kazimierz rozhodne navštívte námestie Plac Nowy. Nájdete tu guľatú historickú budovu s krkolomným názvom Okrąglak. A práve to je miesto s tými najlepšími zapiekankami v meste.

Viac o poľskej gastronómii si môžete prečítať v našom ďalšom článku - Poľsko, krajina jedla a tradičných receptov


Kam sa vydať na väčší výlet?

Ako už bolo spomenuté, soľnú baňu Wieliczka nájdete kúsok od mesta (12 km) a rozhodne stojí za návštevu. Táto baňa bola v prevádzke nepretržite od 13. storočia až do 21. storočia a patrí k najstarším svetovým soľným baniam vôbec, je tak ďalšou krakovskou pamiatkou na zozname UNESCO. V hĺbke až 327 metrov je k videniu celá kaplnka, siene, sochy z kamennej soli alebo podzemné jazero. Baňu tvorí až 300 km chodieb v 9 úrovniach.

Solný Důl Wieliczka

Približne 70 km od Krakova zostáva najväčšia pripomienka holokaustu - vyhladzovací tábor Osvienčim-Birkenau. V tomto koncentračnom tábore zahynulo počas druhej svetovej vojny viac ako milión ľudí (prevažne židov) z celej Európy. Dnes tu môžete navštíviť múzeum či využiť prehliadky so sprievodcom, ktoré vám priblížia časť histórie, ktorá by sa už v žiadnom prípade nemala opakovať.

Autor článku:

Honza ŠkrlantHonza Škrlant
Aktualizované: 28. 3. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet