Osobne overené: Recenzia pobytu s termálnymi bazénmi v The Aquincum Hoteli Budapest **** v Maďarsku

Vydajte sa spolu s Eliškou, členkou nášho Travelking tímu, do Maďarska. Konkrétne do The Aquincum Hotela Budapest ****. Aká bola cesta, ubytovanie, wellness a strava? A aké výletné ciele by ste si nemali nechať ujsť? To všetko sa dozviete.
Osobne overené: Recenzia pobytu s termálnymi bazénmi v The Aquincum Hoteli Budapest **** v Maďarsku

Informácie o pobyte v bodoch:

Video z pobytu

Kam a ako sme išli?

Na predĺžený víkend sme sa s kamarátkou vydali do štvorhviezdičkového Hotela Aquincum **** v Budapešti. Naša cesta začala v Břeclave, odkiaľ sme vyšli vlakom RegioJet. Tento spoj ide cez Prahu aj Brno a je jedným z cenovo najvýhodnejších spôsobov, ako sa do Budapešti dostať. My sme išli low-cost a lístok nás stál okolo 25 €. Po 4 hodinách (vlak mal 45 minút meškanie) sme vystúpili v stanici Déli-Pu, odkiaľ sme sa k hotelu vydali električkou číslo 17. Určite si vopred odporúčam stiahnuť mobilnú aplikáciu BudpestGO a zakúpiť v nej jednodenný lístok, ktorý vyjde v prepočte asi na 6 €.

Tip: Papierové lístky sa tu v električkách síce označujú vo vnútri, ale QR kódy pre validáciu elektronických lístkov sú zvonku na dverách a je potrebné overiť ich pred nástupom.

Kde sme sa ubytovali?

Do hotela sme sa dostali ľahko, leží totiž len pár električkových zastávok od stanice a spoje takmer do všetkých častí mesta sú od neho vzdialené len pár stoviek metrov. Najbližšia zastávka nie je rozhodne ďalej ako 5 minút chôdze. Budovu tiež už len kvôli jej veľkosti a zaujímavému designu nemožno prehliadnuť. Pred hotelom vedie rušná trojprúdová cesta a jazdia električky a vlaky - hluk z vonku bol však zanedbateľný. V dochádzkovej vzdialenosti sa nachádza niekoľko zaujímavých atrakcií, ktorých návštevu sme si, samozrejme, nenechali ujsť – najzaujímavejšia z nich bol asi Margitin ostrov, ktorý sa nachádza uprostred Dunaja a je naň výhľad priamo z hotela. Príjemné tiež bolo, že sa pri hoteli nachádza malý park s detským ihriskom. My ním kvôli zlému počasiu iba prešli, ale v lete alebo za pekného počasia by to bolo skvelé miesto na posedenie a odpočinok.

Izba bola vo veľmi dobrom stave a mala všetko, čo bolo uvedené na webovej stránke. Hneď po príchode do izby sa po ľavej strane nachádzala kúpeľňa s vaňou aj sprchou, toaletou a umývadlom. Privítal nás aj malý košíček s drobnosťami ako mydlo alebo sprchový gél. Milo nás po príchode do izby prekvapila fľaša červeného vína so sušienkami a orieškami. Televíziu sme neotestovali, ale bola pomerne veľká. Hneď vedľa nej sa nachádzal podnos s kávou (vrecúška Nescafé) a čajom, smotanou, varnou kanvicou, hrnčekmi a pohármi. Nechýbal ani fén, žehliaca doska, telefón s možnosťou ranného budenia, poznámkový blok s ceruzkou a dostatočne veľká chladnička, ktorá bola dobre dostupná (nemuseli sme sa k nej ohýbať, bola viac-menej v rovine očí). Personál nám tiež každý deň pri upratovaní izby nechal dve neperlivé vody. Úložné priestory boli veľké a posteľ bola dostačujúca. Ubytované sme boli na 4. poschodí a musím povedať, že výhľad na nočný Dunaj priamo z izby bol na nezaplatenie. Jediné mínus izby by som pripísala tomu, že bolo zlé WiFi pripojenie. Druhá vec bola, že na koberci bolo niekoľko škvŕn, ale to sa s červeným vínom v izbe občas stáva. :)

The Aquincum Hotel Budapest ****

Ako sme sa najedli v ubytovaní?

V cene ubytovania boli raňajky formou bufetu. Podávali ju v čase od 6:30 do 10:00 hodín, takže sa najedol ako ten, čo potreboval skorší check-out, tak aj každý, kto si chcel trochu prispať. Výber bol naozaj veľký a všetko bolo na táckach nádherne naservírované. Podávalo sa naozaj pre každého niečo – čerstvé ovocie a zeleninu, maslá, džemy, šunky, omelety, niekoľko druhov pečiva (chlebov, bagetiek a i.), rovnako ako sladké pečivo s džemom či čokoládou (danish pastry), malé croissanty, nejaké údeniny (malé klobásky), a dokonca aj automat na lievance, z ktorého vždy po pár minútach nejaký vypadol. Bolo zábavné, ako ľudia s tanierikom úpenlivo automat sledovali a čakali na každý lievance. Čo sa týka nápojov, bol tu výber z niekoľkých druhov automatov s džúsmi, taktiež samozrejme dva automaty na kávu a čaj a mnoho ďalšieho.

Reštaurácia Apicius, kde sa raňajky podávali, bola veľmi priestranná a nebol absolútne žiadny problém, čo sa týka miest na sedenie, ani s frontami pri stoloch s jedlom. Miesto na sedenie si mohol každý vybrať – stoly neboli priradené. Ja som za dva dni vyskúšala lievance s javorovým sirupom, dánske pečivo s čokoládou, maslový croissant, jahodové müsli s ovseným mliekom, ovocie (jablko, kivi) a (veľmi) silnú kávu. Všetko bolo veľmi dobré a také výdatné, že som bola plná až do obeda. Veľmi milým prekvapením pre mňa bolo práve rastlinné mlieko – je vidno, že v hoteli myslia aj na vegánov. ;)

Reštauráciu sme vyskúšali aj večer. Prvý deň sme zašli na dezert s kokteilom a opäť som bola veľmi milo prekvapená tým, že ponuka dezertov aj hlavných chodov obsahovala vegánske aj bezlepkové jedlá. Vrátili sme sa sem preto aj na druhý deň, kedy som vyskúšala karfiolovú polievku a veggie šalát s grilovanou zeleninou. V hotelovej reštaurácii odporúčam skúsiť limonádu - lepšie som snáď nikdy nepila. Ceny boli pomerne vysoké, ale jedlo veľmi dobré. Hotel má potom ešte River bar a Spa bistro, kde predávajú sendviče a iné. Spa bistro sa nachádza na podzemnom poschodí priamo pri wellness a River bar pri vchode do reštaurácie Apicius.

Ako sme sa najedli v okolí?

V pláne sme mali prejsť čo najviac miest v Budapešti, a tak sme sa počas dňa zastavili v rôznych reštauráciách v meste. Okrem nespočetných kaviarní a obchodov s potravinami sme:

  • Prvý deň na večeru zavítali do reštaurácie Pastrami Étterom, ktorá sa nachádza zhruba 10 minút chôdze od hotela. Je to reštaurácia talianskeho typu, a ponúka všetko od špargľového rizota cez pizzu až po výberové víno. Vyskúšať tu však môžete aj maďarskú pálinku. Prepitné v tejto reštaurácii započítavajú automaticky do ceny. Personál bol milý, len mi pripadalo, že sa ponáhľali, aby sme si objednali (nedali nám veľa času na výber, vždy tak dve minúty než znova prišli).

  • Počas druhého dňa sme sa potom stavali do reštaurácie Napfényes Vegan Étterom, ktorá leží blízko slávnej Baziliky sv. Štefana. Tunajší personál bol úžasný a pokojne by som sa sem znova vrátila. Kamarátka si dala pizzu Margharita, ktorá bola dosť veľká a údajne chutila skvele – vraj by ani nespoznala, že je to veggie pizza. Ja som mala klasický (vegánsky) „smažený syr s hranolkami“, ale samozrejme sa jedlo volalo luxusnejšie, tuším „cheese platter with sesame seeds“.

  • Posledný deň sme sa najedli priamo na Margitinom ostrove. Tunajšie bufety toho síce na výber veľa nemajú, ale zato majú otvorené aj v nedeľu. Bufety sa nachádzali pomerne blízko seba a my sme zavítali do Hármas Büfé, ktorý otváral „už“ o 10. ráno. Na teplé jedlo sme si museli 20 minút počkať, tak sme sa posadili von a kochali sa medzitým okolitou zeleňou. Dala som si falafel s batátovými hranolkami a bola to pekná porcia za dobrú cenu.

Vo všetkých reštauráciách sa personál automaticky pýtal, ako chceme platiť a všade brali karty. V každej som tiež vyskúšala citrónovú limonádu a musím povedať, že si nemôžem vybrať, kde mi chutila najviac – všade bola veľmi dobrá a osviežujúca.

The Aquincum Hotel Budapest ****

Aké bolo wellness centrum v hoteli?

Na svoje wellness centrum s historicky významnou termálnou vodou je hotel Aquincum veľmi hrdý, a tak som naň bola zvedavá.

Hneď pri check-ine nám recepčná oznámila informácie o čase, kedy wellness centrum otvára (je to hneď okolo raňajok a až do cca 10. večer). Vstup do wellness bol úplne zadarmo pre všetkých ubytovaných. Dozvedeli sme sa, že rezervácia masáží je možná za príplatok, a to priamo na recepcii pri wellness. Ja som mala v pláne vyskúšať thajskú masáž, ale z časových dôvodov som sa k tomu nedostala. Zato sme si však každý večer zaplávali v miestnych termálnych bazénoch, oddýchli si vo vírivke a vyskúšali sme niekoľko druhov sáun (z ktorých jedna bola, bohužiaľ, zatvorená pre údržbu). Sauny, sprchy, kabínky a podobné zariadenia boli postavené okolo bazénov, ktoré sa nachádzali v strede haly pod presklenou strechou. Človek teda môže sedieť v zohriatom bazéne a pozerať sa na oblohu.

Najväčší bazén mal najchladnejšiu vodu a bol vždy skoro prázdny, pretože všetci preferovali bazény termálne. Dalo sa v ňom preto veľmi dobre plávať. Vo vírivke bolo veľmi príjemne, ale kúpanie v nej bolo medzi návštevníkmi veľmi populárne, a tak vo vnútri neustále niekto bol. Nehovoriac o rozlúčkovej párty, kedy sa v jednej chvíli do vírivky nahrnulo 8 dievčat v rovnakých plavkách s nápisom „Team bride“. (Pohodlne by sa do nej zmestilo asi 6 ľudí.)

Do wellness centra sme zišli výťahom priamo v župane a jednorazových papučiach, ktoré nám boli k dispozícii v izbe. Musím povedať, že wellness centrum bolo spolu s raňajkami asi najlepšou vecou na celom pobyte. Keďže nám celý víkend pršalo a bola pomerne veľká zima, horúca, takmer 40-stupňová voda nám po celodenných vychádzkach naozaj výborne padla. Miestne wellness vyzeralo vizuálne veľmi dobre a dalo sa v ňom dobre poznať inšpirácie starovekým Rímom.

Kam sa vydať na výlet?

Pri našom pobyte sme sa presvedčili o tom, že Budapešť je mesto ako stvorené pre turistov. Nielen, že je mnoho ulíc určených iba pre chodcov, ale väčšina najznámejších miest sa nachádza blízko seba, a tak ich človek stihne prejsť počas jedného dňa. My sme náš deň začali cestou k Rybárskej bašte, do ktorej blízkosti sa z hotela dostanete električkou. Napriek tomu, že nám počasie neprialo, turistov a fotografov bolo pri bašte veľa.

Priamo pri bašte sa nachádza Matejov chrám, ktorý rozhodne odporúčam navštíviť už len kvôli nádherným gotickým oblúkom na strope a zaujímavým kresbám na stenách a stĺpoch. Je síce menší ako slávna Bazilika sv. Štefana, ale zato sa môžete so základnou vstupenkou prejsť aj druhým poschodím a pozrieť sa na chrám zhora.

Nevynechali sme však ani samotnú Baziliku sv. Štefana, ktorá je bezpodmienečne dominantou historickej časti Budapešti. Zaujímavosťou bol exponát s mumifikovanou rukou samotného kráľa Štefana, ktorá za ostatných niekoľko sto rokov údajne precestovala nejeden kút Európy.

Pri našej prechádzke sme navštívili aj Budinský hrad s via ferratou, nádhernou budovu Parlamentu, Széchenyiho reťazový most (výhľad naň bol priamo z hradu, ale samotný most bol práve pre chodcov uzavretý) a slávnu sochu Nágy Imreho na kovovom moste.

Tip: Nádherné fotky budovy Parlamentu sa dajú urobiť vďaka malej nádrži s vodou, v ktorej sa (keď práve nefúka) budova odráža.

K Rybárskej bašte i Budinskému hradu treba vystúpiť a myslím si, že je rozhodne lepšie okruh začať pri bašte a pokračovať k Budinskému hradu než naopak, kedy je stúpanie strmšie a človek sa viac zadýcha.

Keďže sa hotel nachádza priamo pri Margitinom ostrove, rozhodli sme sa v deň odchodu vydať aj naň. Dostať sa sem je možné buď pešo (keď človek pretrpí prejdenie mosta s hlučnou trojprúdovou cestou a električkami), alebo sa dá ísť autobusom zo zastávky kúsok od hotela. My sme sa na ostrov dostali po 30-minútovej chôdzi. Hneď na začiatku ostrova ma prekvapila hudobná fontána, ktorá vydáva špecifický zvuk každých 15 minút. Potom sme prešli nádhernými japonskými záhradami s jazierkom a soškami. Po asi 2 hodinách sme našu vychádzku zakončili v minizoo, kde sme sa bez vstupenky mohli prejsť priamo vedľa hniezdiacich bocianov.


Záverečné hodnotenie pobytu v The Aquincum Hoteli Budapest ****

„Pobyt v Hoteli Aquincum mi len dokázal, že Budapešť sa dá užiť aj za horšieho počasia. Na celodenné prechádzky nás vždy pripravili skvelé raňajky, z ktorých si vyberie naozaj každý. Po návrate na nás potom čakali termálne bazény, ktoré nás príjemne zohriali. Izba bola veľmi luxusná a na posteliach sa spalo výborne. Príjemným prekvapením bola aj fľaša červeného vína, ktorú sme si vychutnali s výhľadom na nočný Dunaj. Jediným mínusom bolo WiFi pripojenie, ktoré sa navečer vždy trochu zhoršilo. Z výletov po okolí rozhodne odporúčam navštíviť Margitin ostrov, ktorý sa nachádza priamo oproti hotelu. Miestna japonská záhrada s jazierkami pre nás bola ideálnym miestom na relax a oddýchnutie si od ruchu veľkomesta. Čerešničkou na torte bola ostrovná minizoo s bocianmi, ktorí sa návštevníkov rozhodne nebáli. :)”


👍Pobyt v The Aquincum Hoteli Budapest**** bol osobne overený Eliškou, členkou tímu Travelking, a jeho návštevu môže s pokojným srdcom odporučiť aj vám. Ďalšie osobne overené hotely si môžete pozrieť tu.

Autor článku:

Aktualizované: 27. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet